Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Paperittomien hoitoon halutaan muutosta

Lääkäriliitto ja Tehy sekä laaja joukko muita sosiaali- ja ter-veysalan järjestöjä vaativat kannanotossaan, että jokaiselle Suomessa oleskelevalle on turvattava nykyistä laajemmat oikeudet julkisen terveydenhuollon palveluihin.

Tällä hetkellä esimerkiksi paperiton henkilö saa Suomessa vain kiireellistä hoitoa. Paperittomia on arviolta tuhansia Suomessa ja määrän arvioidaan kasvavan. Ainakin viime vuonna tehdyt tiukennukset ulkomaalaislakiin voivat lisätä heidän määräänsä.

Aiemmin oleskelulupa myönnettiin kotiinpaluun estyttyä riippumatta siitä, mistä syystä estyminen johtui. Nyt oleskelulupaa ei saa kaikissa tapauksissa, mutta henkilö voi silti jäädä maahan, jolloin hänestä tulee paperiton.

Ihmisoikeusliiton asiantuntijan Nada Al Omairin mielestä paperittomien terveydenhuoltoa tulisi parantaa.

– Toive on suuri paperittomien oikeuksia ajavilla tahoilla, kertoo Al Omair.

EUROOPAN UNIONIN perusoikeusviraston tuoreen tutkimuksen mukaan peruspalvelujen avaaminen paperittomille ihmisille johtaisi säästöihin terveydenhuollon kustannuksissa.

Tutkimuksen mukaan säästöjä voisi tulla esimerkiksi turvaamalla raskaudenajan terveyspalvelut.

Vuonna 2011 perustettu Global Clinic pyrkii tarjoamaan paperittomille apua jo ennen kiireelliseen hoitoon joutumista.

Klinikka pyörii vapaaehtoisvoimin ja resurssit ovat hyvin rajalliset.

Global Clinicillä työskentelevän lääkäri Moona Merikallion mukaan EU-tutkimuksen tulos on odotettu.

– Perusterveydenhuollossa todettaisiin esimerkiksi verenpaineet, tuberkuloosi ja laskimotukokset ajoissa, eikä jouduttaisi kalliiseen tehohoitoon, kertoo Merikallio.

Global Clinicille tulee potilaita, joiden vaivat vaihtelevat flunssasta pitkälle edenneeseen syöpään tai murtumiin, joita paperiton ei ole uskaltanut hoidattaa.

Merikallio kertoo, että välillä potilas joutuu odottamaan, että tilanne menee riiitävän huonoksi, jotta pääsee kiireelliseen hoitoon.

TERVEYDEN JA hyvinvoinnin laitoksen THL:n erikoistutkijan Eeva Nykäsen mukaan Suomea sitovat ihmisoikeusvelvoitteet edellyttävät, että Suomen tulisi tarjota laajemmat terveyspalvelut. Tämä on Nykäsen mukaan todettu YK:n ihmisoikeusvalvontaelimissä.

– Nykyinen kiireellinen sairaanhoito ei ole riittävä ihmisoikeusvelvoitteiden valossa.

Kokoomuksen kansanedustaja Ben Zyskowiczin mukaan Suomi ei ole saanut sitovaa päätöstä velvoitteiden rikkomisesta.

– Oikeus paperittomilla on rajattu kiireelliseen hoitoon. Asian luonteesta johtuen tämä on ihan oikein, koska kyse on henkilöistä, jotka ovat Suomessa laittomasti.

ZYSKOWICZIN MUKAAN oikeuksien laajentaminen voisi houkutella esimerkiksi Pietarin alueen köyhiä ja sairaita Suomeen hoitoon.

Myös perussuomalaisten Mika Niikon mukaan terveyspalvelujen avaaminen voi johtaa väärinkäytöksiin.

– Kukaan ei nytkään jää kadulle kärsimään, Niikko kertoo.

Nykänen mainitsee, että Ruotsissa avattiin laajemmat terveyspalvelut paperittomille kaksi vuotta sitten ja siellä tehdyn seurantaraportin mukaan ei tällaisesta ”terveysturismista” ole merkkejä.

– Kansainvälisissä tutkimuksissa on osoitettu, että aika harvoin ihmisten liikkumispäätökseen vaikuttaa terveyspalvelut jossakin maassa, Nykänen kertoo.