Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ensin oli kymmenen tipua

Kanalasta kuuluu kovaa kotkotusta. Kana siellä kuuluttaa koko kylälle päivän urotyöstä, onnistuneesta muninnasta.

Haapamatin tilan pihamaalla Etelä-Pohjanmaalla Ylistarossa laiduntaa kymmenien maatiaiskanojen ja kukkojen parvi. Joukossa ovat nekin kymmenen yksilöä, jotka tuotiin tilalle seitsemän vuotta sitten tipuina.

Kanat saavat ulkoilla vapaasti. Ne syövät ruohoa, herneitä, luomuviljan jyviä, hamppua, pieniä määriä härkäpapuakin ja munivat munan noin joka toinen päivä.

Kun munan rikkoo, kuoren sisältä paljastuu syvänkeltainen keltuainen.

– Kun keltuainen on kiinteä, muna on laadukas ja tuore. Se maistuu niin hyvältä, että se ei kaipaa edes suolaa, pientilallinen Kirsi Haapamatti sanoo.

TÄSSÄ TALOSSA tiedetään, miten valmistetaan onnistunut munakas.

Valurautapannu on Kirsi Haapamatin mielestä ehdoton. Hän paistaa munakkaat voissa puuhellalla. Voi saa tiristä, kun munakasseos kaadetaan pannuun.

– Seoksen pitää malttaa antaa olla, sitä ei tarvitse härkkiä koko ajan. Riittää kun nostelee munakkaan reunoja ja heiluttelee pannua. Kun seos ei enää kovin paljon heilu, munakas on valmis.

Munakkaan täytteeksi käyvät vaikka edellisen aterian tähteet.

Tertelö on talon väen oma sana terveelliselle pirtelölle. Juotava välipala pyöräytetään raaoista kananmunista, banaanista ja hampunsiemenistä. Siementen kuoret rouskuvat kivasti hampaissa.

Tilalla viljellään öljyhampun lisäksi myös härkäpapua.

– Liotan ja keitän kuivattuja papuja jättimäärät ja pakastan ne annospusseissa, Kirsi Haapamatti sanoo.

Härkäpapuja käytetään Haapamatin tilalla muun muassa lasagnessa, jonka ehtaan haapamattilaiseen versioon lorautetaan kaupan täysmaidon sijasta vuohen raakamaitoa.

Härkäpapulasagne

kuudelle

5 dl liotettuja ja keitettyjä kuivattuja härkäpapuja

1 iso sipuli

3–5 porkkanaa

2 valkosipulinkynttä pilkottuna

5 dl tomaattimurskaa

suolaa

mustapippuria

3–7 kananmunaa (mitä enemmän munia, sitä tuhdimpaa ja ”kuivempaa” lasagnesta tulee)

6 dl täysmaitoa

sinihomejuustoa muruina

12 täysjyvälasagnelevyä

Murskaa liotetut ja keitetyt härkäpavut sauvasekoittimella. Ei haittaa, jos sekaan jää kokonaisiakin. Pilko sipulit ja raasta porkkanat.

Sekoita edellä mainitut ainekset tomaattimurskan kanssa. Mausta suolalla ja pippurilla.

Tee munamaito kulhossa: riko munat ja sekoita maitoon haarukalla. Seokseen voi lisätä murusina hieman sinihomejuustoa.

Lado ainekset voideltuun vuokaan: pohjalle kerros härkäpapu-tomaattieosta, kerros lasagnelevyjä, sitten härkäpapuseosta ja niin edelleen. Päällimmäiseksi tulee kerros lasagnelevyjä.

Kaada päälle munamaito. Ainesten on peityttävä nesteeseen. Pinnalle voi raastaa hieman juustoraastetta. Paista uunissa noin 200 asteessa 30–40 minuuttia kunnes lasagnelevyt pehmeitä.

Tähdemunakas

neljälle

10 kananmunaa

1 tomaatti

1 iso sipuli

5–7 keitettyä perunaa

suolaa

voita paistamiseen

Pilko tomaatti, sipuli ja perunat ja sekoita munien kanssa kulhossa. Munia ei tarvitse vatkata, haarukalla rikkominen riittää. Mausta suolalla, jos haluat.

Paista voissa valurautapannulla, kunnes munakkaan reunat hieman ruskistuvat. Munakas saa jäädä hieman löysäksi. Älä sekoita turhaan paiston aikana.

Tarjoiltaessa saksi munakkaan päälle esimerkiksi tuoretta persiljaa tai vuohenputkea.

Tähdemunakkaan täytteeseen voi lisätä melkein mitä vain edellispäivän tähdettä perunoista riisiin tai papukastikkeeseen.

Maidoton hampputertelö

neljälle

4 kananmunaa

1 dl kokonaisia kuorimattomia hampunsiemeniä

2 hyvin kypsää banaania

Pane kaikki ainekset tehosekoittimeen tai astiaan, jossa voit murskata ne sauvasekoittimella. Hampunsiemeniä on hyvä liottaa etukäteen muutaman tunnin tai yön yli, jotta kuori pehmenee. Hampunsiemenestä tulee murskattuna maitomaista.

Tertelöön voi halutessaan lisätä hieman maustamatonta jogurttia.

Annukka Latvala