Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuka oppii nopeimmin suomea

Perheenisä Adnan Allawi laatii joka aamu vaimonsa Senaa Oodan kanssa päiväohjelman. Osana siihen kuuluu perheen sisäinen kilpailu, kuka oppii nopeimmin suomea.

Vanhemmat arvelevat, että perheen 14- ja 9-vuotiaat pojat Ali ja Abdulla Adnan ovat etulyöntiasemassa.

– Lapset oppivat niin nopeasti kieliä, vanhemmat toteavat ylpeinä.

He toivovat, että pojat pääsisivät nopeasti kiinni Bagdadissa keskeytyneisiin opintoihin. Ruokapöydän ääressä Taimistontiellä istuu nyt kaikessa rauhassa perhe, jonka ehkä joskus viikkoja sitten saattoi nähdä Kreikan saarilta tai Serbiasta lähetetyissä epätoivoisissa uutispätkissä.

Uutisissa esiintyy massoja, täällä he ovat yksilöitä. Jokaisella on oma tarinansa.

Kemian insinöörinä työskennelleen Adnan Allawin perhe tekee kaikkensa kotoutuakseen mahdollisimman nopeasti uuteen maahan. Englantia puhuva perheenisä toimii Taimistontien hätämajoituksessa vapaaehtoisena tulkkina, kun yhteistä kieltä ei löydy.

– Haluan auttaa niin paljon kuin voin. Niin moni on auttanut meitä matkallemme ja Suomessa. Täällä on niin paljon ystävällisiä ihmisiä.

SPR:n vapaaehtoiset ja työntekijät ovat tehneet Adnan Allawin perheeseen suuren vaikutuksen.

– Jos perheemme saa jäädä Suomeen, haluamme vaimoni kanssa tehdä järjestöjen, esimerkiksi Punaisen Ristin, kautta vapaaehtoistyötä. Aterioiden ja kieliopintojen lisäksi järjestettyä päiväohjelmaa on vähän. Jos aikaa jää liikaa, perheenäiti Senaa Ooda tulee surulliseksi.

– Kotiin jäivät vanhemmat ja suku. Kaipaan heitä kovasti, mutta halusin seurata miestäni.

Toimettomana hän ei ole, vaan hän on opetellut kutomaan villasukkia ja -lapasia.

– Minulle on kerrottu, että tulemme tarvitsemaan niitä, kun säät vielä tästäkin kylmenevät. Edessä on muutto Taimistontieltä jälleen tuntemattomaan – Lammille.

– Toivon, että siellä saisin keittiön, jossa voisin kokata perheelleni, Senaa Ooda sanoo.

Aviomies herkeää kehumaan vaimonsa keittotaitoja, mutta toteaa samaan hengenvetoon, kuinka hienosti heistä on pidetty huolta Hämeenlinnassa.

– Henkilökunta syö kanssamme yhdessä. Tämä on oikea EU! Ihan erilaista, kun pakomatkan alussa. Perhe päätyi pakenemaan, kun ajatusmaailmaltaan maltillinen shiiamuslimi Adnan Allawi joutui pelinappulaksi shiiojen ja sunnien välisiin väkivaltaisuuksiin.

– Minut uhattiin tappaa. Elimme jatkuvassa epävarmuudessa. Minulle ihminen on tärkeämpi kuin hänen uskontonsa.

Perheellä on suunnitelma, jos he saavat jäädä.

– Tärkeintä on saada pojat takaisin kouluun. Meidän kaikkien pitää oppia suomea nopeasti. Itse haluaisin suorittaa vielä korkeakoulututkinnon.

Perheenäiti Senaa Ooda on opettaja ja haluaisi palata ammattiinsa vaikkapa maahanmuuttajalapsien parissa. – Haluamme olla rakentamassa tätä yhteiskuntaa. HÄSA