Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Asiantuntijat tutkimaan harvinaista aivosairautta

Yliopistosairaala HYKSin harvinaisten sairauksien yksikkö perustaa moniammatillisen foorumin ratkomaan muun muassa mahdollisesti PANSiin sairastuneiden lasten taudin syntyä ja sen hoitoa.

PANSia eli harvinaista aivosairautta sairastaa yksityisen tutkimuskeskuksen Vitalmedin diagnoosien mukaan Suomessa kymmenkunta 7–13-vuotiasta lasta, joista yli puolet on Hämeenlinnasta. Foorumiin kootaan Suomen paras immunologinen ja infektiosairauksien tietämys sekä asiantuntijat lastenneurologian, kuten myös lasten- ja nuorisopsykiatrian edustus ja oirekirjon mukaan muitakin erikoisaloja, kertoo HYKSin lastenneurologian vastaava ylilääkäri Hannu Heiskala .

– Tarkoitus on miettiä kiihkottomasti, mikä kunkin lapsen kohdalla viittaa mihinkin vai onko tapauksissa kyse samantyyppisistä asioista. Tavoitteena on luoda tutkimusohjelma. Tällä hetkellä tämä ei aiheuta mitään toimia Hämeenlinnassa.

Kanta-Hämeen keskussairaalasta ei asiaa haluta kommentoida. Asia on “niin vaikeaselkoinen, että lapset on katsottu järkeväksi keskittää HUSiin”.

Foorumi etsii ratkaisuja myös lasten krooniseen väsymysoireyhtymään sekä aikuisten monimuotoisiin sairauksiin.

Foorumin perustamisesta on pidetty vasta yksi kokous pari viikkoa sitten, joskin asiantuntijajoukko tutkii lapsia jo nyt.

– Valtaosa lääkäreistä ei tiedä, mitä PANSista pitäisi ajatella. Asiat ovat hyvin pitkälle auki ja tutkimuksen kohteena.

PANSilla ei ole Maailman terveysjärjestön WHO:n virallista tautiluokituskoodia. Se, miksi valtaosa diagnosoiduista lapsista on juuri Hämeenlinnasta, on diagnoosit tehneen neurologian erikoislääkärin Markku Partisen mukaan mysteeri.

Hän johtaa yksityistä neurologiaan, neuropsykiatriaan ja unilääketieteeseen erikoistunutta tutkimuskeskusta Vitalmedia.

– Täytyy miettiä, onko muuttujana tai laukaisijana jokin paikallinen ympäristötekijä. Altistavana tekijänä on oltava myös geneettinen alttius autoimmuunisairauksiin.

Yhtenä mahdollisena ympäristötekijänä hän on nostanut esiin homesienten myrkyt eli mykotoksiinit. Sairauden kuitenkin laukaisee Partisen mukaan monen tekijän summa.

– Nyt ei ole syytä hätääntyä. Epidemiasta ei ole näyttöä.

Asiasta ensimmäisenä uutisoineen Suomen Kuvalehden mukaan kaikilta Hämeenlinnan sairastuneilta on löydetty kroonisia tulehduksia, kuten borreliaa, mykoplasmaa tai streptokokkia. Hämeenlinnalaislasten vanhemmat ovat kirjelmöineet vaikeasta polustaan sosiaali- ja terveysministeriölle. – Julkinen terveydenhuolto on nostanut kädet pystyyn. Sieltä ei saa lääkärintodistusta, ja ilman sitä ei voi hakea Kela-tukea. Kaikille lapsille pitää turvata hoito, vaatii Kaisa Tammi-Moilanen , jonka 12-vuotias Peppi -tyttö on sairastanut viitisen vuotta ja on nyt kolmatta kertaa pyörätuolipotilaana. HÄSA