Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sotilaat vastustavat eläkemuutosta

Sosiaali- ja terveysministeriö on nostamassa sotilaseläkkeen ikärajaa osana julkisten alojen eläkeuudistusta.

Korotus suunnitellaan tehtäväksi vuodesta 2018 lähtien kolmella kuukaudella vuosittain niin, että yhteensä sotilaiden eläke- ja eroamisikä nousisi muiden julkisten alojen ammattiryhmien tapaan kahdella vuodella.

Parhaillaan uudistus on valiokuntakäsittelyssä. Sotilaseläkkeen uudistamista varten perustetun työryhmän työskentely päättyi alkumetreillä Upseeriliiton, Päällystöliiton ja Aliupseeriliiton vastustukseen.

Myös puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) vastustaa uudistusta, koska katsoo sen vaarantavan kriisin aikana riviin kutsuttavan johtajareservin.

Sodan ajan johtajareservi muodostuu pääsääntöisesti ammattisotilaiden nykyisen eroamisiän (55 vuotta) ja reservistä poistamisiän (60 vuotta) välisestä erotuksesta.

– Käytännössä johtajareservin määrä putoaa 40 prosentilla, kun eroamisikää nostetaan kahdella vuodella, Niinistö kommentoi sähköpostitse. Puolustusministeri Niinistön mukaan sotilaseläkejärjestelmää on perusteltua tarkastella puolustusratkaisun kustannustehokkaana osana, eikä osana sosiaalipolitiikkaa.

– Valitettavasti käynnissä olevassa eläkeuudistuksessa tarkastelua on tehty lähinnä vain työssäoloajan pidentämisen näkökulmasta. Upseeriliiton Hämeenlinnan osaston luottamusmies, kapteeni Juhani Länsiö sanoo ammattiliittojen vastustuksen perustuvan puolustusvoimien perimmäiseen tehtävään ja toimintakykyyn.

– Kriisin aikana reservistä on saatava 3000 hyväkuntoista ja tuoreella osaamisella olevaa ammattisotilasta. Poikkeustilassa tarvitaan toimintakykyä.

Länsiö tähdentää, että tarvittaessa reservistä kutsuttavien ammattisotilaiden on pystyttävä johtamaan merkittävästi itseään nuorempia joukkoja kentällä.

– Tietyn ikäiset ihmiset eivät enää pysty toimimaan ja tekemään merkittäviä päätöksiä vaikkapa kahden vuorokauden valvomisen jälkeen. Ikääntymistä ei voi estää. Muutos tulee toteutuessaan koskemaan noin 8 000 puolustusvoimien palveluksessa olevaa sotilasta sekä rajavartiolaitoksella hieman alle kahta tuhatta sotilasvirassa palvelevaa virkamiestä.

Puolustusministeri Jussi Niinistö sanoo, että puolustushallinnolla oli hyvä esitys vaihtoehdoksi.

– Eroamisikä olisi pidetty ennallaan ja kestävyysvajeen kustannukset olisi katettu maksuosuuksia muuttamalla. Tämän periaatteen myös henkilöstöjärjestöt hyväksyivät. Valitettavasti esityksemme ei ole toistaiseksi ottanut tuulta siipiensä alle.

Muutosta sotilaseläkkeeseen väläyteltiin edellisen kerran vuonna 2009. Tuolloin ammattiliitot uhkasivat muutoksen saattavan johtaa joukkoirtisanoutumisiin. Tähän puolustusministeri Niinistö ei usko. – Itse en sellaisia ole kuullut. HÄSA