Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Siirrytäänkö täällä kaukolämmöstä maalämpöön?

Ainakin Salon ja Tampereen seuduilla kaukolämpötalot, jopa kerrostalot, ovat alkaneet vaihtaa maalämpöön. Yksi tekijä trendin takana saattaa olla VTT:n ja Aalto-yliopiston tutkimukset, joissa on osoitettu maalämmön tulevan usein elinkaarikustannuksiltaan kaukolämpöä edullisemmaksi.

Kuinka laajaa liikehdintä on, Lämmitysenergiayhdistyksen toiminnanjohtaja Arto Hannula?

– Sitä ei pysty tarkasti sanomaan, mutta selkeästi on herätty tarkastelemaan kaukolämmön kustannuksia ja vaihtoehtoja.

– Tuleeko lämpöpumppujen asentaminen edullisemmaksi, riippuu paljolti paikkakunnan kaukolämmön hinnasta. Aina se ei ole kannattavaa, ja jokaisen kiinteistön kohdalla on arvioitava tilanne erikseen, Hannula toteaa.

Jos kaukolämmöstä luopuminen lisääntyy, miten se vaikuttaa hintaan?

– Se voi vaikuttaa positiivisesti tai negatiivisesti. Kaukolämpöyhtiöt voivat reagoida kilpailuun joko laskemalla hintoja tai sitten nostamalla niitä, jotta saisivat verkoston harvenemisen kulut peitettyä.

Onko Hämeenlinnan seudulla havaittavissa luopumista kaukolämmöstä, Elenia Lämpö Oy:n toimitusjohtaja Matti Tynjälä?

– Täällä ilmiö liittyy lähinnä omakotitaloihin. Kerrostalojen osalta on ihan yksittäisiä, yhden käden sormilla laskettavia tapauksia.

– Uutisoinnit tutkimuksista ovat kyllä kiirineet monien taloyhtiöiden hallituksiin, ja meillä on ollut keskusteluja heidän kanssaan. Usein ne ovat päätyneet siihen, että näkemys taloyhtiöissä on muuttunut kaukolämmölle suosiolliseksi. Monille vaakakupissa painaa kaukolämmön vaivattomuus ja toimitusvarmuus. Hämeenlinnassa kaukolämpö on myös erittäin ympäristöystävällistä, Tynjälä sanoo.

Hämeenlinna on monissa vertailuissa osoittautunut kalliiksi kaukolämpöpaikkakunnaksi. Onko hinnankorotuksia vielä tulossa? – Itse asiassa me olemme pystyneet pitämään hinnan vakaana jo pari vuotta. Näyttää siltä, että ensi vuonna pystymme jatkamaan samalla linjalla, Tynjälä lupaa. HäSa