Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valtakunnan yrittäjäpalkinto kuminayritykselle

Riihimäellä toimiva maailman suurin kuminantuottaja Trans Farm on palkittu valtakunnallisella yrittäjäpalkinnolla. Palkinnon saivat tänä vuonna myös kokkolalainen Fineweld, joensuulainen Iivari Mononen ja muoniolainen Lapland Hotels.

Trans Farmin yrittäjät Jyrki Leppälä ja Juha Hemminki vastaanottivat palkinnon lauantaina valtakunnallisilla yrittäjäpäivillä Vuokatissa.

Trans Farm tuottaa 800 sopimusviljelijän kanssa viidesosan koko maailman kuminasta. Vain prosentin verran kuminasta jää Suomeen. Loput viedään 45 maahan ympäri maailmaa. Saksankielisten maiden lisäksi vientiä on Yhdysvaltoihin, Aasiaan ja jopa Etelä-Amerikkaan.

– Suomessa kasvaneeseen kuminaan syntyy tavallista enemmän aromeja. Olemme luoneet suomalaisen kuminan brändin. Hyvälaatuiselle mausteelle riittää kysyntää, kertoo Trans Farm -yhtiön toimitusjohtaja Jyrki Leppälä.

Vaikka kuminan viljelyä vaikeuttaa kasvin kaksivuotisuus ja rikkakasvien torjunta, sopimuksia on 10 000 hehtaarin verran.

– Kuminan, perunan ja sokerijuurikkaan viljelypinta-alat ovat suunnilleen yhtä suuret Suomessa, Leppälä suhteuttaa.

Suuri osa kuminapelloista löytyy Hämeestä, Uudeltamaalta ja Varsinais-Suomesta, mutta viljelijöitä on ympäri maata pohjoista Nivalaa myöten.

Trans Farm tuotti alkuvuosinaan 25 vuotta sitten myös unikon siementä ja korianteria, mutta on luopunut niistä. Leppälä toteaa, ettei kasvukausi riitä tuottamaan kummastakaan riittävän laadukasta maustetta. Yhtiö keskittyy kuminaan, joka kuuluu suomalaiseen kasvilajistoon ja menestyy hyvin.

Trans Farm työllistää sopimusviljelijöiden lisäksi yrityksessä 11 työntekijää. Yrityksen liikevaihto on tänä vuonna lähes viisi miljoonaa euroa. – Idea-asteella on kuminan jalostusasteen kasvattaminen edelleen. Jo nyt osa mausteesta jauhetaan ja viedään jauhona, mutta jauhetun tuotteen määrää on tarkoitus kasvattaa, kertoo Jyrki Leppälä yrityksen kasvunäkymistä. HÄSA