Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yksityinen puoli siirtyy hissukseen Kantaan

Valtaosa yksityisistä terveydenhuollon yrityksistä kirjoittaa jo sähköisiä reseptejä, mutta keskitettyyn sähköiseen potilastietoarkistoon ne eivät ole vielä liittyneet.

Sosiaali- ja terveysministeriön asetuksen alkuperäinen deadline oli syyskuu 2015. Asetus koskee yksityisen terveydenhuollon palveluntuottajia ja ammatinharjoittajia, jotka säilyttävät potilasasiakirjoja sähköisesti.

– Viimeisin tieto ohjelmatoimittajalta on, että siirtyisimme siihen vuodenvaihteessa, mutta en tiedä, onko päivämäärää lyöty tarkkaan lukkoon, kertoo yksikönjohtaja Päivi Jurvanen Hämeenlinnan lääkärikeskus Mehiläisestä. Soittokierros hämeenlinnalaisiin terveydenhuollon yrityksiin paljastaa, ettei kiirettä tai paniikkia ole.

– Emme lähde mukaan ensimmäisten joukossa. Haluamme, että järjestelmä on ensin testattu ja lastentaudeista päästy, sanoo Linnan Klinikan toimitusjohtaja Tiina Halinen.

Sosiaali- ja terveysministeriöstä kerrotaan, että uusi vaiheistusasetus on parhaillaan ministerin pöydällä odottamassa allekirjoitusta. Uudeksi takarajaksi tulee todennäköisesti 1.1.2016.

– Emme ole näissä asioissa menneet sanktioihin. Keskustelemalla ja yhteistyöllä olemme edenneet, sanoo ministeriön lakimies Marja Penttilä. Sairastajan kannalta uudistus tarkoittaa sitä, että jatkossa hänen potilastietonsa ovat terveydenhuollon ammattilaisten saatavilla riippumatta siitä, missä häntä on aiemmin hoidettu. Kuinka pitkältä ajalta vanhat tiedot siirtyvät potilasarkistoon, riippuu siitä, millainen yksityisen palveluntuottajan nykyinen järjestelmä on. Joka tapauksessa potilas tulee näkemään Omakanta-palvelusta kaikki lääkärikäynnit, tutkimustulokset, diagnoosit ja reseptit. Hämeenlinnan Kuntohoidossa arkistoon liittyminen tarkoittaa monia muutoksia. Omavalvontasuunnitelman teko on jo aloitettu. Luettavuuden takaamiseksi potilastiedot pitää kirjata tietokantaan ns. rakenteisesti, mitä on opeteltava. Ohjelmistomuutosten lisäksi tarvitaan uudet kortinlukijat ja ammattihenkilökortit.

– Meidän kattoyhdistys Fysi tiedottaa näistä asioista paljon, mutta aika sekavaa kaikki on vielä, kertoo fysioterapeutti Elina Heikkinen.

Laite- ja koulutuskulujen lisäksi yritys pääsee maksamaan järjestelmän ylläpitokuluja.

– Viimeisimmän kirjeen mukaan liittyminen arkistoon maksaa useamman satasen, jonka päälle tulee käyttömaksu, sanoo Heikkinen. Linnan Klinikan it-asiantuntija ja tietosuojavastaava Marja Lainelehto-Orsmaa arvioi, että Kanta syö hänen työajastaan suunnitteluvaiheessa 20 prosenttia ja liittymisvaiheessa 80 prosenttia. – Kun liityimme e-reseptiin, ei tarvinnut kouluttaa kuin lääkärit. Arkistoa varten koulutamme koko henkilökunnan. HÄSA