Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Nyt näemme, että kannattaa auttaa kohdemaassa"

Arviot 50 000:sta tai jopa suuremmasta määrästä Suomeen tänä vuonna saapuvia turvapaikanhakijoita saattaa johtaa suomalaisten entistä parempaan ymmärrykseen kehitysyhteistyön merkityksestä.

Näin uskoo maailman köyhimmissä maissa pitkäjänteistä kehitystyötä tekevän Naisten Pankin ohjausryhmän puheenjohtaja Reetta Meriläinen.

– Luulen, että nyt Suomessa yhä useampi alkaa ymmärtää, miten tärkeää ihmisiä olisi auttaa kotimaassaan. Mitä enemmän apua annetaan kehitysmaihin, sitä vähemmän ihmisten on syytä lähteä liikkeelle. Sipilän hallitusta on syytetty siitä, että sen päätökset perustuvat liian nopeisiin ratkaisuihin ja riittämättömään taustatyöhön.

Meriläisen mukaan kehitysmäärärahojen leikkaus kuuluu näihin päätöksiin. Kirkon ulkomaanavulta leikataan ulkoministeriön kehitystukea 46 prosenttia, joka tarkoittaa noin kuutta miljoonaa euroa.

– Se on valtava summa ja hirvittävän lyhytnäköistä. Hallitus elää väärää aikaa tässä asiassa. En usko, että samaa päätöstä tehtäisiin juuri nyt uudelleen, kun tänne on tulossa kymmeniätuhansia pakolaisia. Naisten Pankki toimii Saharan eteläpuoleisessa Afrikassa, Aasiassa ja Etelä-Amerikassa.

Näistä maista pakolaisia ei ole Suomeen juurikaan tullut. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että järjestön työtä ei tarvittaisi.

– Meidän roolimme on auttaa kestävää toimintaa, Meriläinen sanoo.

Naisten Pankki tukee erityisesti pienyrittäjyyttä koulutuksen sekä kyläpankkien ja niiden myöntämien pienlainojen turvin.

Naisten Pankki saa rahoituksensa Kirkon ulkomaanavulta, paikallisjärjestöjen työstä ja yksittäisten ihmisten lahjoituksista. Hämeenlinnan paikallisyhdistyksen jäsenmäärä on kasvanut viime aikoina.

– Syytä en osaa sanoa, mutta meille on tänä syksynä tullut paljon uusia toimijoita mukaan. Aktiivisuus on hyvällä tasolla, puheenjohtaja Päivi Aikasalo kiittelee.

Hämeenlinnassa vapaaehtoiset ovat keränneet varoja erityisesti ravintolapäivinä pop up -ravintoloilla, pajatoimintaa järjestämällä sekä myytäviä käsitöitä tekemällä.

– Varat menevät Naisten Pankin yhteiseen pottiin, emmekä pyri korvamerkitsemään niitä erityisiin projekteihin, Aikasalo kertoo. Aikasalo sanoo , että paikallistasolla henki ja tekeminen on pysynyt hyvällä tasolla, koska jokaiselle vapaaehtoiselle on pyritty löytämään juuri omia vahvuuksia hyödyntävää tekemistä.

– Me olemme saavuttaneet hyviä tuloksia. Hämeenlinnan Naisten Pankki järjesti viime viikonloppuna järjestön valtakunnalliset syyspäivät Poltinahon seurakuntakeskuksessa. HÄSA