Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Oranssit kirjelaatikot vähenevät katukuvasta

Tyhjyys. Se on yhä tavallisempi näky postin kirjelaatikoissa.

Hämeenlinnassa Postin kirjelaatikoita on jouduttu poistamaan vähäisen käytön vuoksi. Kesällä hävisi muun muassa kirjaston vieressä sijainnut postilaatikko. Saman kohtalon koki myös Eteläkadun laatikko. Poistojen yhteydessä sijoitettiin uudelleen viisi postilaatikkoa.

Hämeenlinnan alueelle jää kuitenkin Postin aluepäällikön Kai Taamin mukaan yhä useita kymmeniä kirjelaatikoita.

– Ei meillä ole mitään laajamittaisia suunnitelmia poistojen suhteen Kanta-Hämeessä. Yritämme optimoida laatikkojen sijaintia ihmisvirtojen mukaan. Esimerkiksi Hämeenlinnan Prismaan siirsimme juuri uuden laatikon. Postin laatikoita täyttävät useimmiten yritykset, yhdistykset ja kunnat. Yksityisten lähettämät kirjeet ja kortit muodostavat vain 10 prosenttia kaikista lähetyksistä.

Kun kirjelaatikko katoaa katukuvasta, se ei jää ihmisiltä käytön hiipumisesta huolimatta huomaamatta. Taamin mukaan reaktiot vaihtelevat usein laidasta laitaan.

– Alkuun paikkamuutoksiin suhtaudutaan kriittisesti. Jos laatikko on aina ollut kodin kulmalla ja eräänä päivänä se onkin siirtynyt 500 metrin päähän, niin raivostuttaahan se. Vähän ajan kuluttua muutoksia aletaan yleensä kuitenkin ymmärtää. Etanapostin taaperrus mursi viime vuonna haamurajan, kun Posti kuljetti ensimmäisen kerran alle miljardi osoitteellista kirjettä. Edellisvuoteen verrattuna kirjeet vähenivät noin 10 prosentilla. Esimerkiksi Tanskassa ja Hollannissa posti on vähentynyt enimmillään 50 prosenttia vuodessa.

Viime vuosina Posti on yrittänyt paikata menetyksiään nostamalla kirjeiden maksuja. Ykkösluokan kirjeen lähettäminen on kallistunut kolmessa vuodessa liki 50 prosenttia. – Sähköisyys on ollut myrkkyä kirjepostille. Meidän pitää vain yrittää sopeutua tilanteeseen, koska entiseen ei ole enää paluuta. HÄSA