Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Turvapaikanhakijoita tulee Iittalaan ja Renkoon

Kaupunkiin putkahtelee uusia turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksia ja hätämajoitusyksikköjä nopeaan tahtiin.

Keskiviikkona Pihlajalinna oy tuo vastaanottokeskuksen Renkoon. Samana päivänä SPR avaa uuden yksikön ovet Iittalassa.

Rengossa vastaanottokeskus tulee aiemman mielenterveyskuntoutujien asumisyksikön, kuntoutumiskoti Rosan tiloihin. Talo jäi alkuvuodesta tyhjilleen. Solutyyppiset asunnot sopivat huonosti mielenterveyskuntoutujille. Iittalan keskus tulee vanhaan lasitehtaan konttoriin, joka on sittemmin toiminut mm. Mikevan hoiva- ja kuntoutusyksikkönä. Vielä kesällä tiloihin viriteltiin Gasthaus Lasihovia, mutta nyt SPR aloittaa pikavauhtia vastaanottokeskuksen.

– Siellä on tilat valmiina. Se on nopeasti otettavissa käyttöön, SPR:n Hämeen piirin toiminnanjohtaja Pentti Savolainen kertoo. Iittalan katukuvaan ilmestyy keskiviikosta alkaen uudenlaista kansainvälisyyttä. Taloon muuttaa 120-150 turvapaikanhakijaa.

Iittalan yksikkö toimii Lammin vastaanottokeskuksen alaisuudessa.

– Hallinto tulee sieltä, mutta rekrytoimme juuri sinne työntekijöitä. Varmaan ainakin kuusi tarvitaan palkkatöihin. Lisäksi meill�� on apuna vapaaehtoisia. Pihlajalinna on tähän saakka profiloitunut sosiaali- ja terveyspalveluita sekä vanhusten asumispalveluita tarjoavana yrityksenä.

– Kun maahanmuuttovirasto vetosi yksityisiin yrityksiin, ryhdyimme kartoittamaan, onko meillä sopivia tiloja tämäntyyppiseen toimintaan, viestintäjohtaja Terhi Kivinen kertoo.

Pihlajalinna avaa keskiviikkona vastaanottokeskukset Rengossa ja Kokemäellä. Lisäksi seuraavana maanantaina avautuu keskus Kihniössä.

– Etsimme koko ajan, onko meillä jossain vielä käyttökelpoisia tiloja. Tällä hetkellä en osaa sanoa, löytyykö sellaisia esimerkiksi Kanta-Hämeestä. Turvapaikanhakijoita saapuu Suomeen satoja päivittäin ja majoitustilanne on maahanmuuttoviraston mukaan kriittinen.

– Tiedotamme toki, jos uusia tiloja avataan.

Rengon yksikköön tulee joitakin kymmeniä turvapaikanhakijoita.

– Kutsumme sitä vastaanottokeskukseksi, koska sen toiminta todennäköisesti jatkuu melko pitkään. Oleskelulupien käsittely kestänee tällaisessa ruuhkatilanteessa aiempaa pitempään, Terhi kivinen pohtii. Hauhon Mäntykoto on edelleen harkinnassa.

– Ihan lähipäivinä ei minun tietojeni mukaan Hämeenlinnan alueella avata muita yksiköitä, mutta tilanne muuttuu päivittäin, tilaajajohtaja Jukka Lindberg kertoo.

Hänen mukaansa Hauhon Mäntykoto on edelleen listoilla.

– Se voi olla lähiviikkojen asia. Jos sitä harkitaan pitempiaikaiseen käyttöön, pitää etsiä toinen paikka tällä hetkellä Mäntykodossa toimivalle ryhmikselle. Se vie jonkin verran aikaa. Taimistontien hätämajoitusyksikkö lopettaa näillä näkymin keskiviikkona. Siellä olevat noin 50 turvapaikanhakijaa siirtynevät Iittalaan avattavaan yksikköön. HÄSA