Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Maksuhäiriötilaston ykkönen ehti kerätä itselleen 180 miljoonan velat

Eniten maksuhäiriömerkintöjä kerännyt suomalainen on jättänyt maksamatta velkojaan yli 180 miljoonan edestä. Huima summa koostuu kaikkiaan yli tuhannesta eri saatavasta, jotka ovat nyt perinnässä.

Maksuhäiriötilaston kakkosella on puolestaan velkoja yli 80 miljoonan euron edestä. Kaikkiaan yli kymmenen miljoonan veloilla maksuhäiriörekisteriin on päätynyt tällä hetkellä 29 suomalaista yksityishenkilöä.

Tieto selviää markkina- ja luottotietoyhtiö Bisnoden uusimmasta maksuhäiriötilastosta. Viimeksi tilaston ykkössija saavutettiin yli 60 miljoonaa euroa pienemmällä velkamäärällä.

Bisnoden mukaan osa suurista veloista on voinut syntyä rikoksen seurauksena.

– Kyse voi olla pitkäaikaisesta tavoitteellisesta toiminnasta jättää maksut maksamatta, sanoo yhtiön asiakkuusjohtaja Pasi Leino.

Jo lähes 370 000 suomalaisen velat ovat päätyneet perintään. Maksuhäiriörekisterissä olevien henkilöiden määrä on kasvanut kolmessa vuodessa kymmenellä prosentilla.

Yleisin syy merkintään on ajoneuvoveron maksamatta jättäminen.

– Joidenkin kohdalla voi olla kyse huolimattomuudesta. Toisaalta kiristyvä taloustilanne ja pitkään jatkunut matalasuhdanne näkyvät kasvuna myös maksuhäiriöluvuissa, Leino sanoo.

Maksuhäiriömerkintä säilyy rekisterissä 2–3 vuotta. Se voi estää muun muassa pankki- tai opintolainan saamisen, osamaksukaupan, luottokortin ja vakuutusten hankinnan, asunnon vuokraamisen tai matkapuhelin- ja internetliittymän saamisen. LM-HäSa