Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nyt tuli VM:ltä raju esitys: Lisäleikkaus ansiosidonnaiseen, voi pudota alle 400 päivän

Hallitusohjelmassa sovittu 200 miljoonan euron säästö ansiosidonnaisesta työttömyysturvasta ei riitä.

Lännen Median saamien tietojen mukaan valtiovarainministeriö esittää, että ansiosidonnaisesta turvasta leikattaisiin 50–100 miljoonaa euroa lisää. Rahaministeriö perustelee lisäleikkausta työttömyysturvan kokonaismenojen kasvulla.

Uudet säästövaatimukset ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan hiertävät työmarkkinajärjestöjen meneillään olevia sopimusneuvotteluja.

Työmarkkinajärjestöt aloittivat viime viikolla neuvottelut Suomen kilpailukykyä kohentavasta laajasta työmarkkinasopimuksesta. Erityisesti SAK on halunnut, että meneillään olevissa neuvotteluissa ovat mukana myös esitykset ansiosidonnaisen työttömyysturvan leikkauksesta sekä paikallisesta sopimisesta.

Palkansaajajärjestöt ovat olleet pitkälti yksimielisiä siitä, että ansiosidonnaisen työttömyysturvan leikkaus voitaisiin toteuttaa lyhentämällä turvan kestoa. Tason järjestöt haluaisivat pitää ennallaan. Nykyisin ansiosidonnaisen pituus on useimmilla työntekijöillä 500 päivää. Esillä on ollut turvan lyhentäminen 400 päivään ja lisäksi esimerkiksi omavastuuajan lyhentäminen 1–2 päivällä nykyisestä seitsemästä päivästä.

Valtiovarainministeriön neuvottelupöytään tuomien laskelmien mukaan esitetyt tiukennukset ansiosidonnaiseen eivät riitä, koska työttömyysturvaan käytettävät kokonaismenot kasvavat. Turvan pituus voi siis laskea jopa alle 400 päivän, mikäli valtiovarainministeriön suunnitelmat toteutuvat.

Työmarkkinatukea maksetaan työttömille työnhakijoille, jotka ovat jo saaneet enimmäismäärän ansiosidonnaista työttömyysturvaa.

Hallitusohjelmaan on kirjattu vain 200 miljoonan euron leikkaus ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan, ei mitään työttömyyden hoidon kokonaismenoista.

Ansiosidonnaista työttömyysturvaa käsittelevä työryhmä kokoontui tänään. Myös työmarkkinajärjestöt ovat olleet koolla ja tavanneet hallituksen edustajia. LM-HäSa