Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Keräyspisteiden määrä vähenee

Pakkausjätteen kerääminen uudistuu ensi vuoden alussa. Uusi asetus siirtää vastuun kuluttajapakkausjätteiden keräämisestä pakkausten tuottajille eli kaupalle ja teollisuudelle.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kartonki-, metalli-, muovi- ja lasipakkausten keräyspisteiden määrä vähenee radikaalisti. Tuottajayhteisön alustavan suunnitelman mukaan Hämeenlinnaan tulisi yhteensä 19 keräyspistettä, joista 13 sijaitsisi kauppojen yhteydessä. Pisteistä kuusi olisi nykyisiä, ahkerassa käytössä olevia keräyspisteitä.

Vähennystä nykyiseen on tulossa huomattavasti, sillä nykyään Hämeenlinnassa on 58 keräyspistettä.

Hämeenlinnan kaupunginhallitus katsoo, että kaupunkiin tarvittaisiin yhteensä yhdeksän lisäpistettä, joista kaksi sijaitsisi kantakaupungissa ja seitsemän haja-asutusalueella.

Kulut näistä ylimääräisistä keräyspisteistä olisivat yhteensä 54 000 euroa vuodessa. Investointikuluja ei tulisi, koska uusia pisteitä ei perustettaisi. Hämeenlinnan kaupunginhallitus käsitteli asiaa maanantaina, koska se antaa siitä lausunnon Kiertokapula oy:lle. Kiertokapula on pyytänyt osakaskunniltaan lausuntoa siitä, missä määrin ne ovat valmiita järjestämään täydentävää keräystä.

Kaupunki lausuu myös, että yhteisen jätelautakunnan tulisi koordinoida pakkausjätteiden täydentävän keräyksen järjestämistä, jotta palvelutasosta tulisi tasapuolinen. Siten täydentävien pisteiden määrä tulisi sopia yhteisesti. Lisäksi loma-asutus tulisi ottaa huomioon täydentävän keräyksen järjestämisessä. Asia on ollut esillä myös Hattulan ja Janakkalan kunnanhallituksissa. Hattula tyytyy esitettyyn neljään pisteeseen, mutta niin, että esitettyä Parolan koulun pistettä ei tulisi, vaan sen sijaan tulisi keräyspiste Apilakaarre 1:n kohdalle Sattulantielle. Muut kolme pistettä olisivat S-Market, Pekolan lava ja Kyläkauppa Pikkuakka.

Janakkalaan on esitetty neljää keräyspistettä, joista kolme olisi Turengissa ja yksi Tervakoskella. Janakkalan kunnanhallitus esitti taannoin lausunnossaan, että niiden lisäksi tuottajien tulisi järjestää kolme muuta pistettä, jotka olisivat Harvialassa, Tarinmaalla ja Leppäkoskella. Janakkala ei pidä täydentävää keräystä perusteltuna, mutta kunnanhallitus lausui, että jos sellaiseen kuitenkin päädytään, se tulisi kattaa jätemaksuilla. HäSa