Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yhdessä ja erikseen kohti menestystä

Hattulassa ja Tampereella asuvat Sonja Kallio ja Jukka Vastaranta ovat kestävyysurheilun ammattilaisia.

Vastarannan paraatilaji on maastopyöräily. Olympiapaikka jäi häneltä haaveeksi. Silti Vastaranta kuuluu etenkin maratonmatkoilla lajinsa kansainväliseen eliittiin.

Hattulasta kotoisin oleva Kallio oli pitkään maastohiihtäjä, mutta hänen paraatilajinsa on vaihtunut. Edelleen Kalliolla on maastohiihdon kilpailemisen edellyttämä lisenssi, mutta hänen päälajinsa ovat maastopyöräily ja maastotriathlon.

Sekä Vastaranta että Kallio kuuluvat samaan talliin – ja ovat tallinsa Medilaser-Specialized MTB Teamin ainoat urheilijat tällä hetkellä. He ovat itsensä ja myös toistensa valmentajia. Kevyet treenit Kallio ja Vastaranta saattavat tehdä yhdessä. Vastarannan kyytiin ei Kallio harjoituksissa ymmärrettävästi lähde, kun treeneissä otetaan irti kovia tehoja. Tällä hetkellä Kallio ja Vastaranta harjoittelevat kohtalaisen kevyesti.

– Meillä on nyt menossa ylimenokausi. Pikku hiljaa harjoittelu taas tehostuu. Koko ajan on kuitenkin jotain tehtävä. Totaalitaukoa harjoittelusta ei ole, he kertovat.

Joulukuussa Kallion ja Vastarannan tarkoituksena on lähteä leireilemään etelään.

– Pari etelän leiriä meillä on ohjelmassa, mutta muuten olemme nyt talven Suomessa.

Valkeakosken Hakan hiihtoporukkaan kuuluva Kallio aikoo kilpailla myös maastohiihdossa, vanhassa lempilajissaan.

– Suunnitelmissa on, että hiihtokauteni kestää tammikuun, helmikuun ja maaliskuun. Hiihtokisat ovat myös hyviä treenejä maastopyöräilyyn ja maastotriathloniin, Kallio tuumaa.

Tänä vuonna Vastaranta ja Kallio aloittivat kilpailukautensa jo helmikuussa.

– Juhannukseen saakka minulla meni hyvin. Sitten kaaduin Espanjassa maastopyöräilykisassa. Luu tuli näkyviin polvesta ja polveni oli tikattuna kymmenen päivän ajan, Vastaranta kertoo vastoinkäymisestään. Kallion kausi oli hyvä sekä maastopyöräilyssä että maastotriathlonissa, jonka hän aloitti loppukesästä.

– Voitin Espanjassa maastopyöräilyn Katalonian cupin kokonaiskilpailun. Myös edustus Bakussa Azerbaidzhanissa pidetyissä Euroopan olympialaisissa oli hyvä juttu, vaikka siellä kisani oli aika vaikea.

Maastotriathlonissa Kallio pääsi heti hyville sijoille. Hän oli toinen ensimmäisessä kisassaan La Molinassa Espanjassa. Syyskuussa Kallio lähti maastotriathlonin raskaampaan versioon X-Terra-kilpailuun (1500 metriä uintia, 31 kilometriä maastopyöräilyä ja yhdeksän kilometrin vaativa polkujuoksu) Madridin liepeillä. Hän voitti naisten sarjan. Myös Vastaranta edusti Suomea Euroopan olympialaisissa, mutta loukkaantuminen näkyi vauhdissa. Silti Euroopan olympialaiset oli kummallekin ikimuistoinen kokemus.

– Kokemuksena se oli hieno. Nyt tiedämme, minkälaista on urheilla oikeissakin olympialaisissa. Bakussakin oli kisakylä, kuljetukset kisapaikoille pelasivat, kisoja markkinointiin kiitettävästi ja avajaisjuhla oli komea. Rahaa oli laitettu järjestelyihin paljon. Avajaisissa esiintyi muun muassa Lady Gaga, Kallio ja Vastaranta muistelevat.

Seuraavan maastopyöräilyn kilpailukauden Vastaranta ja Kallio aloittavat todennäköisesti huhtikuun lopulla.

– Olympiapaikka on mennyt, mutta ensi vuonna pidetään maratonmatkan EM-kisat Latviassa ja MM-kisat Ranskassa. Myös Suomessa on hyviä kisoja. Tänä vuonna en ajanut Suomessa yhtään kisaa. Viime vuonna maratonmatkan SM-kisassa toiseksi tullut jäi viiden minuutin päähän, Vastaranta selvittää. – Kansallisen tason maastopyöräilykisat ja maastotriathlonia ulkomailla, tiivistää puolestaan Kallio seuraavan kilpailukautensa. HäSa