Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koulujen ylijäämäruoan jakelu viivästyy kuukaudella

Lokakuun alusta alkavaksi suunniteltu koulujen ylijäämäruoan ilmaisjakelu viivästyy noin kuukaudella Hämeenlinnassa.

– Ruoan kuljetuksesta vastaava Sininauha ry ei ole saanut logistiikkapuolta ihan vielä käyntiin, koska kuljetuksesta huolehtiva työntekijä on vasta palaamassa töihin, kertoo Tekmen ruokapalveluiden tuotantojohtaja Sirpa Virkki.

Hävikkiruoan jako alkaa 4. marraskuuta. Sininauhan väki käy noutamassa ylijäämäruokia Hämeenlinnan Yhteiskoulusta (HYK), Hämeenlinnan Lyseosta, Ahveniston koulusta ja Visamäen henkilöstöravintolasta tiistaisin, keskiviikkoisin ja torstaisin.

Ruoan jakelusta sekä itäisessä että läntisessä lähiökeskuksessa vastaa Kotilähiö ry, ja jakopäivä on keskiviikko.

Hämeenlinnan Vapaaseurakunta jakaa ruokaa kaupungin ydinkeskustassa sijaitsevalta Vapaakirkolta tiistaisin, keskiviikkoisin ja torstaisin.

– Meillä on Kotilähiön ja Vapaaseurakunnan kanssa sopimus, johon on huomioitu myös omavalvontaan liittyvät asiat, kuten minkä lämpöisenä ruoan pitää meiltä lähteä. Se on ensin meidän vastuullamme ja ovelta eteenpäin heidän vastuullaan, Virkki kertoo.

– Sopimukseen on myös kirjattu, että ruoan jakamisen pitää olla vastikkeetonta (ilmaista).

Sininauha on tehnyt kuljetuksesta sopimukset sekä Vapaaseurakunnan että Kotilähiön kanssa.

Noutopaikat ilmoittavat päivittäin noin kello 12.30 onko ruokaa ylipäätään jäänyt yli. Itse jakelu tapahtuu iltapäivisin.

– Kaikki ovat tervetulleita ruokailuun. Ruokaa ei välttämättä ole joka kerta tarjolla. Jotta kukaan ei tulisi turhaan paikalle, tarkoituksena on rakentaa jakelun ympärille muutakin ohjelmaa, joka liittyy hyvinvoinnin teemoihin, kertoo Kotilähiö ry:n toiminnanohjaaja Marianna Roine.

Tarkkoja ruoanjaon kellonaikoja ei vielä ole lyöty lukkoon, mutta niistä on Roineen mukaan tarkoitus tiedottaa kaupunkilaisille ennen toiminnan aloittamista. Hävikkiruoan määrä hämeenlinnalaiskouluissa vaihtelee paljon päiväkohtaisesti.

– Se riippuu siitä, mitä on ruokana, onko ulkona hyvä ilma ja tulevatko lapset ylipäätään syömään. Yläasteilla ja lukioissa opettajat eivät enää niin tarkasti valvo oppilaiden syömistä kuin ala-asteilla, Sirpa Virkki toteaa.

Tämän syksyn kuuden viikon seurantajaksolla ruoan kokonaistilausten määrä oli 36 618 kiloa.

Hävikkiruokaa tuli kaikilta kouluilta yhteensä 4 364 kilogrammaa, mikä tekee Virkin laskelmien mukaan 415 annosta päivässä.

Näin suurta annosmäärää ei kuitenkaan alkuvaiheessa hävikkiruokana tule, koska mukana on alkuvaiheessa vain kolme koulua ja yksi henkilöstöravintola.

– Haku- ja jakelupisteiden määrää lisätään sitten, kun toiminta saadaan kunnolla käyntiin. Valtuustotavoitteena on ruokahävikin vähentäminen, ja siihen kiinnitetään koko ajan entistä enemmän huomiota, Tekmen ruokapalveluiden tuotantojohtaja Sirpa Virkki kertoo. Virkki pitää hyvänä sitä, että koulujen hävikkiruoan jakelu saadaan vihdoin polkaistua käyntiin Hämeenlinnassa.

– Pidän erittäin tärkeänä sitä, että valmistettu ruoka ei mene biojätteeseen, vaan nälkäisiin suihin. Yhteiskunnallisesti meidän kaikkien pitää kantaa vastuuta siitä, että kaikki tehdään, millä voidaan taloutta tukea.

– Mielenkiinnolla seuraan, miten toiminta lähtee pyörimään, minkälaisen vastaanoton se saa ja miten sen kanssa edetään, Sirpa Virkki sanoo. Ylijäämäruoan ilmaisjakelun lisäksi ikäihmisten maksullinen kouluruokailu jatkuu normaaliin tapaan. Kantakaupungin alueella ikäihmiset voivat ruokailla Lyseolla, Hykissä ja Kirkonkulman koulussa maanantaista perjantaihin kouluruokailujen yhteydessä. HÄSA