Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hämeenlinna avaa yhteyksiä Intiaan

Intia on erittäin mielenkiintoinen markkina-alue. Hämeenlinnan kaupunginjohtajat keskustelivatkin tiistaina yhteistyöstä kaupungissa vierailleen Intian suurlähettilään Ashok Kumar Sharman kanssa. Keskusteluista syntyi jo konkreettista tulostakin, sillä ensi kuussa Hämeenlinnassa järjestetään bisnesseminaari, jossa pohditaan pienten ja keskisuurten yritysten mahdollisuuksia Intian markkinoilla. Myös Hamkille etsitään yhteistyökuvioita intialaisten yliopistojen kanssa.

– Intian talous kasvaa tällä hetkellä nopeinta vauhtia maailmassa. Tänä vuonna kasvu on 7 prosenttia. Ensi vuodeksi Maailmanpankki ennustaa 8 prosentin ja seuraavaksi vuodeksi jopa 10 prosentin kasvua, talous- ja tilastotieteilijän koulutuksen saanut suurlähettiläs Sharma latoo lukuja pöytään. Intiassa toimii nyt 135 suomalaisyritystä.

– Suomalaisten ja intialaisten yhteistyö voi olla täydellistä – “perfect match”. Suomella on korkean teknologian osaamista ja meillä on taas työvoimaa. Yhteistyössä kehittäminen voidaan tehdä Suomessa, mutta massatuotanto Intiassa.

Väestöpyramidi on Intiassa täysin päinvastainen kuin Suomessa. Maan 1,27 miljardista, siis 1 270 miljoonasta, asukkaasta nuoria, alle 35-vuotiaita on peräti 65 prosenttia.

– Monet suuryritykset ovat tuoneet tehtaansa Intiaan ainoastaan sikäläisiä markkinoita varten. Esimerkiksi autotehtaat Skoda, VW ja Mercedes myyvät koko Intian tuotantonsa sikäläisille markkinoille. Suomalaisyrityksillä on Intiassa erittäin hyvä maine.

– Wärstilän meridieseleitä pidetään maailman parhaina, Koneen hissit ovat erittäin luotettavia, UPM on yksi parhaista. Vielä muutama vuosi sitten 60 prosenttia meidän kännyköistämme oli Nokian valmistamia.

Suurlähettiläs Sharmalle oli yllätys, että aikoinaan Intiassa laajalti katsottu televisio, Salora, tuli sekin Suomesta.

– Se oli 1970-luvulla erittäin luotettava televisio.

Aikoinaan kännykkä-Nokian toimipisteissä työskenteli paljon intialaisia insinöörejä. Nykyisen Nokian toimitusjohtaja Rajeev Suri on myös intilainen.

– Meillä Intiassa erityisesti yksityinen sektori on jäänyt jälkeen teknologian kehittämisessä. Siinä suomalaisilla yrityksillä on markkinarakoa. Vaikka Suomen vienti tällä hetkellä takkuaa, Intiaan se on koko ajan kasvanut. Tälle ja seuraavalla vuodelle odotetaan 20 prosentin kasvua. Tuonti Intiasta on vähentynyt viime vuosina. Myös intialaisten turistien määrä on pienentynyt Suomessa. Sen sijaan intialainen Mahindra Holidays -ketju omistaa osan suomalaista Holiday Club -ketjua ja suunnittelee viiden tähden hotellia tänne.

Suurlähettiläs Ashok Kumar Shrama uskoo, että myös pienten ja keskisuurten yritysten on mahdollista löytää Intiasta yhteistyökuvioita, jos vain rohkeutta riittää.

Hämeenlinnassa hänen isäntänään toimi luonnollisesti kaupunginvaltuutettu Ranjith Kumar Prabhakaran (sd.). – Tapasimme ensimmäisen kerran presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotolla, herrat kertovat ja poistuvat kohti Sibeliuksen syntymäkotia. HÄSA