Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Historiallinen museo muuttaa Skogsterin taloon

Hämeenlinna

Hämeenlinnan kaupungin historiallinen museo muuttaa Linnanniemeltä aivan kaupungin keskustassa sijaitsevaan Skogsterin taloon.

Museon tutkijapalvelut ja näyttelytoiminta levittäytyvät Skogsterin talossa kaikkiaan 680 neliön tiloihin. Katutasoon, Ravintola Skogsterin ja Nooran Viinibaarin väliin perustetaan museon asiakaspalvelupiste, museokauppa sekä historiallisen museon perusnäyttely.

Toiseen kerrokseen rakennetaan tila vaihtuville näyttelyille, Säästöpankkimuseon näyttelylle sekä tilat museon tutkijapalveluille. Museon valokuva-arkistolle varataan tilaa kellarikerroksesta.

– Kaupungin museotoiminta aikoo tehdä saavutettavuusloikan. Museo haluaa tuottaa kaupunkilaisille palveluita siellä, missä nämä ovat, museonjohtaja Tuulia Tuomi sanoo.

Toiminnan muutoksella pyrittämään elävöittämään paitsi keskustaa, myös hämeenlinnalaisten arkea. Uusi konsepti on ainutlaatuinen koko Suomessa, ja siitä toivotaan pioneerihanketta koko maan museokentälle.

SKOGSTERIN TALON remontointi museotoimintaa varten on jo aloitettu. Tavoite on, että ensimmäisiä muuttolaatikoita päästäisiin kantamaan uusiin tiloihin jo alkuvuodesta. Historiallisen museon pieni perusnäyttely saataneen valmiiksi jo ensi kesäksi, mutta vaihtuvien näyttelyiden valmistuminen jäänee vuoteen 2017.

Historiallinen museo luopuu samassa yhteydessä vankilamuseon ylläpidosta. Historiallisen museon näyttelytoiminnan lisäksi sen vastuulle jäävät Palanderin talo, Sibeliuksen syntymäkoti sekä Säästöpankkimuseo. Palanderin talon ja Sibeliuksen syntymäkodin toiminta jatkuu ennallaan.

– Henkilöstövaikutuksia on tuskin ollenkaan. Vain Vankilamuseon tutkijan tehtäväkuva muuttuu, mutta tutkijan työ toki säilyy, Tuulia Tuomi sanoo.

Historialliselta museolta tyhjenevät tilat jäävät Museoviraston käyttöön. Sitä, mikä on Vankilamuseon kohtalo, ei vielä tässä vaiheessa tiedetä.

– Nyt siellä on remontti meneillään. Mietitään jatkoa ihan rauhassa, sanoo Kansallismuseon ylijohtaja Elina Anttila.

Mahdollista on sekin, että Vankilamuseon sellitiloja voitaisiin jossain vaiheessa muuttaa jopa majoituskäyttöön. Majoitustiloja voisivat hyödyntää esimerkiksi leirikoululaiset tai Hämeenlinnaan turnauksiin saapuvat urheiluseurat.

LINNANNIEMEN museotoimintoja on kehitetty aina vuodesta 2011 lähtien erilaisten hankkeiden avulla. Tuorein alueen kehittämistä koskeva paperi on kesäkuussa valmistunut raportti, joka syntyi Museoviraston ja Kansallismuseon vetämän työryhmän työn perusteella.

Loppuraportista keskusteltiin maanantaina myös Hämeenlinnan kaupunginhallituksessa, jonka listalle se saateltiin tiedoksi. Kaupunginjohtaja Timo Kenakkalan mukaan kaupunginhallituksessa on selkeä tahto alueen kehittämiseksi. Seuraava konkreettinen askel on yhteistyösopimuksen teko, jossa katsottaisiin muun muassa roolitukset läpi.

Linnanniemen hallintomalli ja toimijoiden roolit tulevatkin tarkentumaan syksyn aikana.

– Hämeenlinnan kaupungin ja Museoviraston yhteistyö toimintojen mahdollistajana on keskeinen, ja onnistuessaan hankkeella on vaikutuksia alueen työllisyyteen, talouteen ja hyvinvointiin, toteaa Museoviraston pääjohtaja Juhani Kostet.

MITÄ LINNANNIEMEN toiminnot sitten tulevaisuudessa voisivat olla ja mihin suuntaan aluetta kehitetään?

Selvää on se, että alueen sydän on jatkossakin keskiaikainen Hämeen linna. Raportissa konkreettisia kehittämistarpeita on lueteltu neljä: Linnaan kaivataan enemmän nähtävää ja alueelle kaivataan vetovoimaisia tapahtumia ympäri vuoden. Tilat on avattava laajemmin yleisön käyttöön ja arkista ”ihmisliikennettä” alueella halutaan lisätä.

Kansallismuseon ylijohtajan Elina Anttilan mukaan linnan kiinnostavuutta voitaisiin lisästä esimerkiksi kansainvälisten ja vaihtuvien erikoisnäyttelyiden avulla. Myös itse perusnäyttely kaipaisi uudistamista.

Viime kesänä ensimmäistä kertaa Hämeen linnassa järjestetty Buhurt-ottelu oli Anttilan mukaan toimiva tapahtuma. Tämän ja vastaavien tapahtumien areenana linna nähdään mieluusti tulevaisuudessakin, alueen tapahtumille vain kaivattaisiin yhteistä koordinaattoria.