Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Persut vie duunarit

Hämeenlinna

Perussuomalaisia kannattavat edustavat perinteistä työväkeä enemmän kuin vasemmistopuolueet Sdp ja Vasemmistoliitto. Tieto käy ilmi Turun yliopiston tutkijoiden keräämästä aineistosta.

Tutkijat Aki Koivula, Pekka Räsänen ja Arttu Saarinen keräsivät verkosto- ja kulutustutkimuksensa tausta-aineistoksi tietoa muun muassa ihmisten tulotasosta, koulutustaustasta, ammattiasemasta sekä puoluemieltymyksistä. Tulokset on julkaistu tuoreessa Tieteessä tapahtuu -lehdessä.

– Emme kysyneet, mitä puoluetta he ovat äänestäneet vaan sitä, minkä puolueen he kokevat lähimmäksi itseään, Aki Koivula sanoo.

Koivulan mukaan tämän tarkoituksena on antaa vastaajan mieltymyksistä pysyvämpi käsitys kuin jos kysyisi pelkästä äänestyspäätöksestä.

– Äänestyspäätös on kiinni yksittäisistä mieltymyksistä ja myös päivän poliittisesta tilanteesta, lisää Koivula.

Kevätkesällä 2014 toteutettu väestökysely osoitettiin 18–74-vuotiaille suomalaisille. Kyselyn täytti 3 000 ihmisen otoksesta 1 351 vastaajaa. Tutkimuksen koonnista jätettiin pois Rkp ja Kristillisdemokraatit niiden pienen vastausmäärän vuoksi.

TUTKIJAT kuvailevat perussuomalaisia uudeksi työväenpuolueeksi. Vastaajien koulutustausta on perinteisiä vasemmistopuolueita matalampi, ja puoluetta kannattavat ovat valtaosin työntekijän asemassa.

Perussuomalaisia kannattavista suurin osa, lähes kolme neljästä, on miehiä.

Vastaavasti Vasemmistoliiton kannattajat ovat muita todennäköisemmin työelämän ulkopuolella, ja yli kolmanneksella on korkeakoulututkinto. Sosiaalidemokraatteja kannattavilla on vastaavasti korkein keski-ikä.

Kokoomuksen omakseen mieltävillä on korkeimmat nettoansiot sekä korkein asema työelämässä. Korkein työllisyysaste on kuitenkin vihreillä, ja vihreitä kannattavilla on myös korkein koulutusaste.

Vihreiden tulokset yllättivät Koivulan.

– Vihreät ovat aika keskituloisia. Heillä on kuitenkin aika iso ero Vasemmistoliittoon korkeakoulutuksessa, tuloissa sekä toimihenkilöammateissa. Julkinen keskustelu aika lailla rinnastaa vihreät ja vasemmistoliiton saman porukan edustajiksi, kun puhutaan punavihreydestä, hän arvioi.

Vihreiden kannattajilla on myös vastaajien alhaisin keski-ikä. Koivula arvioi, että vihreiden kannatus voi tulevaisuudessa myös nousta. Nuorten kaupunkilaisopiskelijoiden sijaan puolue on muuttumassa koulutetun keski-iän puolueeksi.

– En näe kasvuun estettä, tosin se voisi edellyttää puolueelta poliittista vastaantulemista. Puolue muuttuisi lähemmäs yleispuoluetta, hän sanoo.

PUOLUEITA KANNATTAVIEN taustatiedot pitkälti vahvistavat havaintoja äänestäjien käytöksestä, mutta se myös antaa asiasta tutkittua tietoa.

Samalla se antaa viitteitä siitä, miten puoluekenttä on muuttunut. Perinteiset vasemmistopuolueet ovat tutkija Arttu Saarisen mukaan alkaneet muuttua kaupunkilaisten pätkätyötä tekevien, korkeasti koulutettujen puolueiksi. Samalla vasemmiston kannatus maaseudulla vähenee.

– Kansainvälisesti trendi on myös havaittu. Populistipuolueet muuttavat kenttää, mutta myös viher-vasemmistolaisten puolueiden kannattajakunnan muutos, Saarinen toteaa.