Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Puheenvuoroja maahanmuuton puolesta ja vastaan

Poliisipartio pyöri tiiviisti keskiviikkoiltana Viisarin työväentalon ympärillä, kun alkamassa oli avoin tiedotus- ja keskustelutilaisuus maahanmuuttotilanteesta Hämeenlinnassa.

Kaupunginvaltuuston sosialidemokraattien ryhmän järjestämässä tilaisuudessa alustanut Hämeen poliisilaitoksen apulaispoliisipäällikkö Tero Seppänen kieltäytyi Hämeen Sanomille kommentoimasta Lammilla vastaanottokeskukseen tehtyä polttopulloiskua.

– Jokaisella rikoksella on tutkinnanjohtaja, joka vastaa tiedottamisesta. En aio ottaa tiedotusvastuuta, Seppänen sanoi.

Entä onko turvapaikanhakijoiden vartiointia tapauksen johdosta lisätty?

– Poliisi on painottanut omia voimavaroja sinne tänään (keskiviikkona). Jossain määrin käytetään vartiointipalvelua.

Yleisön joukosta esitettyyn väitteeseen, että mediassa olisi jo esiintynyt tieto, että polttopulloiskun olisi tehnyt kantasuomalainen eikä kyse olisi turvapaikanhakijoiden välienselvittelystä, Seppänen vastasi niukasti.

– Poliisi ei ole tiedottanut epäiltyjen tekijöiden taustoista tai että kyse olisi polttopullosta. Tilaisuudessa puhunut kansanedustaja Erkki Tuomioja (sd.) tuomitsi Lammilla tehdyn iskun.

– Minkäänlaista hyväksyntää tällaiselle ei voi antaa. Kaikkien tehtävä on reagoida. On yksiselitteisesti poliisin tehtävä selvittää se.

Myös yleisössä ollut lammilainen paheksui iskua.

– Polttopulloisku oli erittäin huono teko. Eivät turvapaikanhakijat aiheuta Lammilla vahinkoa ja pahaa – se on se kantaväestö.

Kaupungin tilaajajohtaja Jukka Lindberg heitti vetoomuksen meille kaikille.

– Tuomitaan yhdessä väkivalta. Se on rikollista. Lähdetään yhdessä rakentamaan monikulttuurista Hämeenlinnaa ja Suomea.

– Kuntalaisten huolet ovat ymmärrettäviä, mutta ne perustuvat siihen, mitä kuvitellaan tuntemattomasta, ja ne kuvitelmat ovat epärealistisia, Lindberg totesi. Eräs kuulijoista halusi tietää, miten konkreettisesti poliisi todella seuloo sitä, tuleeko turvapaikanhakijoiden joukossa myös terroristeja.

– Se on enemmän Supon asia seuloa niitä. Noin 50 prosenttia hakijoista saa myönteisen turvapaikkapäätöksen, apulaispoliisipäällikkö Tero Seppänen vastasi.

Lisäksi yleisöä kiinnosti, voiko Suomessa olla turvapaikanhakijoita, joita ei ole rekisteröity.

– Varmasti heitä voi hävitä matkalla, ja niin on käynytkin. Hehän eivät ole vankeja, ja heillä on vapaa liikkuvuus, Seppänen sanoi.

Ilmoille heitettiin myös kysymys, kuka kaiken maksaa ja romuttuuko Suomen talous.

– Lasku on itse asiassa aika pieni. Puhumme muutamista kymmenistä miljoonista, Erkki Tuomioja vastasi. Jukka Lindberg painotti kuulijoille, että valtio vastaa kustannuksista kolmen vuoden ajan.

Hänen mukaansa Hämeenlinnan suurin haaste on hoitaa turvapaikanhakijoiden kotouttaminen kiitettävästi.

– Jos meille on ennen tullut sata turvapaikanhakijaa vuodessa, määrä on nyt tuhat. Haluamme olla paras kotouttaja. Jos jätämme nämä ihmiset kotouttamatta, silloin he tulevat meille kalliiksi ja silloin tulee ongelmia. Tulkkipalvelut tulevat olemaan meillä seuraava pullonkaula. Sari Myllykangas kantoi yleisön tavoin huolta tilojen riittävyydestä niin turvapaikanhakijoiden vastaanotossa kuin myönteisten päätösten saaneiden sijoittamisessa asuntoihin, päiväkoteihin ja kouluihin.

– Rupeavatko seinät pullistelemaan? Koulujen kanssa meillä on nyt ongelmia muutenkin. Tilakysymykset tulevat joka tapauksessa meille päätöksentekijöille eteen.

Apulaispoliisipäällikkö Tero Seppänen oli huolissaan Hämeen poliisilaitoksen resurssien riittävyydestä turvapaikkakuulustelujen ja niihin liittyvien asioiden hoitamiseksi.

– Normaalivahvuutta on kasvatettu kuudesta 22:een siirtämällä väkeä muista tehtävistä ja hyödyntämällä eläkkeellä olevia poliiseja. Lisäksi meiltä on koko ajan viisi poliisia Torniossa tekemässä rekisteröintiä.

– Meiltä loppuvat poliisit, kun heitä ei ole normaalioloissakaan tarpeeksi. Toivon, että poliisi saa riittävät resurssit ja että hallitus ottaa tämän huomioon.

Seppäsen mukaan poliiseilta on tilanteen vuoksi peruttu lukuisia ammatillisia koulutuksia.

Seppäsellä on kuitenkin esittää ratkaisu akuuttiin poliisipulaan.

– Lyhyellä koulutuksella voitaisiin opettaa esimerkiksi juristeja suorittamaan turvapaikkakuulusteluja. Viisarin työväentalon keskiviikkoinen tilaisuus oli organisoitu jo ennen kuin oli tietoa Lammin polttopulloiskusta. HÄSA