Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mitä Syyriassa tapahtuu seuraavaksi?

Syyrian joukot ja kapinalliset kävivät taisteluita useissa kohteissa läntisen Syyrian alueella sen jälkeen, kun Venäjän hävittäjät olivat pudottaneet pommeja Haman ja Idlibin maakunnissa. Epäilyjen mukaan mukana olisi ollut myös iranilaissotilaita ja äärijärjestö Hizbollahin taistelijoita. Yhdysvaltalaislähteiden mukaan Syyriassa olisi jo myös noin 600 venäläissotilasta, mutta näitä tietoja ei ole vahvistettu.

Lähi-itään erikoistunut tutkijaupseeri Antti Paronen Maanpuolustuskorkeakoulusta arvioi, miten eri osapuolten roolit kehittyvät nyt Syyriassa.

SYYRIA JA VENÄJÄ: Operaatio etenee Syyrian sisällä. Maahyökkäys oli odotettavissa, mutta se, miten nopeasti tämä tapahtui, paljastaa, että asiaa oli suunniteltu jo pitkään ja tarkkaan. Heillä on tiedossa, että vastustajat ovat kärsineet operatiivisia tappioita.

Se, miten laajana tai miten pitkään operaatio jatkuu, riippuu siitä, millaista apua Syyrian maajoukot saavat esimerkiksi Iranin armeijan joukoista, miten äärijärjestö Hizbollah aikoo olla mukana taisteluissa ja millaista Venäjän antama tuki lopulta on. Venäläiset ovat todennäköisesti ottaneet oppia Yhdysvaltojen virheistä Irakissa ja Syyriassa, ja siksi se toimii nyt aktiivisesti Syyriassa.

Venäjä osoittaa, että sillä on aito operointikyky oman maansa ulkopuolellakin. Tähän presidentti Vladimir Putin on pyrkinyt.

YHDYSVALLAT: Maa on ollut Syyrian tilanteessa sanalla sanoen passiivinen. Maa epäonnistui projektissa, jossa tarkoituksena oli kouluttaa vuoden loppuun mennessä 5 000 vastarintataistelijaa. Kallis projekti haudattiin.

Se, miten Yhdysvallat nyt vastaa Venäjän aktiivisuuteen, on ajan kysymys. Todennäköisesti se pyrkii tuomaan läsnäoloaan alueelle, mutta ei välttämättä Syyriaan. Yhdysvallat ei näkemykseni mukaan ole lähettämässä Syyriaan maajoukkoja, ellei koko ulkopoliittinen linja muutu täysin. Se on kuitenkin mahdollista. Yhdysvallat saattaa toimia vastaavasti Irakissa kuin mitä Venäjä on nyt tehnyt Syyriassa eli yrittää yhdistää ilmaiskuja ja Irakin hallinnon joukkojen voimaa taistelussa Isisiä vastaan. Yhdysvallat jatkaa ilmaoperaatiota Syyriassa.

IRAN JA HIZBOLLAH: Iran ja Hizbollah ovat Syyrian hallinnon merkittäviä tukijoita. Iran on myös Hizbollahin tärkein tukija. Näkisin, että äärijärjestö on tilanteessa puun ja kuoren välissä. Järjestö on menettänyt taisteluissa Syyriassa 1 500–2 000 miestä.

Uskon, että järjestön toimintaan Syyriassa vaikuttaa ainakin osittain Iran. Järjestö ei esimerkiksi kestäisi sitä, että siltä loppuisi Iranin tuki. Iranin sotilaita uskotaan olevan Syyriassa satoja. Heidän roolinsa saattaa olla Hizbollahin yksiköiden rotatointi, sillä ääritaistelijat ovat olleet taistelurasituksen kohteena pitkään. En usko Iranin strategisen mittakaavan hyökkäykseen. On jopa loogista, että heidän neuvonantajiaan on maassa.

KAPINALLISET: Kapinalliset eivät jää ilman tukea. Osa toimii ääriliikkeinä, joita vastaan taistelevat lähes kaikki muut sisällissodan osapuolet, osa taas on maltillisempaa siipeä, joita länsi Yhdysvaltojen johdolla on tukenut.

Vaikka muut vetäisivät tukensa pois, esimerkiksi Saudi-Arabia, Qatar ja Arabiemiraatit eivät hyväksy ajatusta, että Syyrian presidentin Bashar al-Assadin valtaa pönkitettäisiin tai että Iranin valta Lähi-idässä kasvaisi.

Osa ryhmittymistä on käyttänyt retoriikkaa, että tarvittaessa ne yhdistyvät ääriaineksen, kuten al-Qaidan Syyrian jaoksen Nusran rintaman kanssa, mikäli Venäjän ja Iranin ”miehittämisoperaatio” Syyriassa ei lopu.

Saara Tunturi