Sampo II -asuntoalueelle on rakenteilla Hämeenlinnan seudun ensimmäiset hakkeella lämpiävät rivitalokohteet.
Rakennusliike Leimarakentajat oy rakentaa alueelle 52 asuntoa käsittävän rivitalokokonaisuuden. Sen keskelle valmistuu asunnoille bioenergialla lämpöä tuottava lämpökeskus.
– Kaupunki ja kunnat eivät ole kaavoittaneet aiemmin tällaisia asuntoalueita, joihin lämpöyrittäjät voisivat lähteä tuottamaan “vihreää” lämpöä. Myös kaikki energiamääräykset ovat tiukentuneet ja lisääntyneet, perustelee Leimarakentajien toimitusjohtaja Mikko Launo vaihtoehtoisen lämmitysmuodon valintaa.
Launo kertoo, että Hirsimäen taakse tulevien Tertti I- ja Tertti II -asuntoalueiden osalta Leimarakentajat on kertonut kaavoittajille, että yrityksellä olisi kiinnostusta vastaavanlaiseen projektiin.
– Vihreää valoa on annettu, että voisi olla mahdollista kaavoittaa lämmitysjärjestelmä, josta voitaisiin jakaa lämpöä. Rakentajille hake lämmitysvaihtoehtona on myös kustannuskysymys.
– Koska kohde on nyt niin iso, on järkevää rakentaa yksi keskitetty lämmöntuottaja. Siihen voi tulla vielä liitännäinen kylkeen.
– Olemme avanneet keskustelua naapuritontille suunnitellun hoivakodin kanssa, jos hekin ottaisivat meiltä lämmön. Se olisi huippujuttu. Näin saisimme täyskapasiteetin laitteistolle, Launo kertoo. Launon mukaan hakelämpölaitos on kertainvestointina kova, mutta sen jälkeen käyttökustannukset ovat melko edulliset.
– Se on varmasti hyvin kilpailukykyinen investointi, kunhan vain saadaan tarpeeksi neliöitä taakse. Suomessa puuta saa tosi hyvin, ja energian hinta hakkeella on aika vakiintunut. Se ei seilaa niin kuin öljy.
Samaa sanoo myös haketta Sammon kohteeseen toimittavan Haketuspalvelu Pesonen oy:n yrittäjä Atte Pesonen.
– Hintataso on kilpailukykyinen kaikkien lämmitysmuotojen kanssa. Esimerkiksi varaavan sähkön kanssa se on ihan samanhintaista. Lämpökeskuksen siiloon mahtuu kerrallaan noin 500 kuutiota haketta, eli reilu täysperävaunullinen rekkakuorma. Talviaikana siilo on täytettävä suurin piirtein parin viikon välein.
Lämpökeskus toimii etäkäytöllä. Päivystävä huoltomies saa mahdolliset häiriötilanteet hoidettua etänä. Kameran kautta seurataan myös polttoaineen määrää. Asukkaiden ei tarvitse tehdä mitään.
– Hakkeeseen liittyy aina ennakkoluuloja laitteiden toimivuuden osalta, mutta minulla on henkilökohtaisesti hyviä kokemuksia. Maatilallamme on ollut hakelämmitys 30 vuotta, ja neljä vuotta sitten se uusittiin niin, että nyt viljan kuivauksetkin toimivat sillä, Mikko Launo kertoo. Leimarakentajat myi heti alussa kaikki Sampo II:n rivitaloasunnot pörssiyhtiölle, joka arvostaa vihreitä arvoja ja ekologisuutta.
– Kyseessä on vuokrahanke, jonka pörssiyhtiö myy pikkuhiljaa asunto asunnolta, Launo sanoo. Leimarakentajat toimii sopimuksen mukaan rakentamiensa rivitalojen lämmöntuottajana. HÄSA