Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomen Afganistan-operaatio saattaa jatkua pohjoisella alueella

Suomen Afganistan-operaatio ei välttämättä päädy Mazar-i-Sharifin alueella suunnitellussa aikataulussa. Yhdysvallat päättää lähiviikkoina, kuinka suurella joukolla he aikovat jatkaa vuonna 2016 Afganistanissa. Päätöksellä voi olla vaikutusta sekä Saksaan että Suomeen siinä, vetävätkö maat rauhanturvaajansa pois Afganistanin pohjoisosista.

Tällä hetkellä Suomi olisi keskittämässä loput 30 maahan jäävää rauhanturvaajaa neuvonantotehtäviin Kabuliin vuoden vaihteessa.

– Olemme jo kotiuttaneet pääosan ja loput siirrämme Kabulin alueelle, jos tilanne ei muutu tai UTVA toisin linjaa, toteaa maavoimien operaatiopäällikkö, prikaatinkenraali Petri Hulkko.

Tasavallan presidentin ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta (TP-UTVA) saattaa linjata Suomen jatkoa Naton johtamassa Afganistanin jatko-operaatiossa vielä uudestaan syksyn aikana. Puolustusministeri Jussi Niinistön (ps.) mukaan Suomen jatkoa tullaan käsittelemään TP-UTVA:ssa, mutta ei vielä kommentoi asiaa sen enempää.

Toistaiseksi Hulkon tietoon ei ole tullut, että pohjoisen alueen toiminnasta vastaava Saksa olisi anonut Suomelle jatkoa Pohjois-Afganistanin operaatiossa.

– Ei ole vielä tällaista ollut. Saksankin tämänhetkisissä suunnitelmissa on tarkoituksena lopettaa siellä ensi keväällä, mutta kaikki riippuu Yhdysvaltojen tulevasta päätöksestä. En lähde kuitenkaan ennakoimaan, koska en tiedä yhtään mitä sieltä on tulossa.

– Lisäksi kalustoa ja tavaraa on jo tuotu pois siinä määrin, että suunnan muuttaminen olisi aika haastavaa, Hulkko toteaa.

Nykyisen päätöksen mukaan Suomi on vetämässä viimeiset rauhanturvaajat pois maasta vuoden 2016 loppuun mennessä. Suomi on kuluneen vuoden ajan vähentänyt asteittain rauhanturvaajien määrää Afganistanissa. Heinäkuussa rauhanturvaajien määrä tiputettiin 80:stä alle 50:een. LM-HäSa