Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Laitosteatterit kohtaavat Kultalammella

Puoli tuntia ei ole pitkä aika eikä 37 kilometriä pitkä matka. Nyt Hämeenlinnan ja Riihimäen teatterit antavat tuta näillekin vähille minuuteille ja metreille ryhtymällä läheisimpään yhteistyöhön kautta aikojen.

– Kevyempää esitysvaihtoa on jo kokeiltu, nyt kumpikin teatteri kantaa produktiosta yhteistuotannollista vastuuta, sanoo Riihimäen Teatterin johtaja Matti Arnkil. Käytännössä tämä tarkoittaa, että Hämeenlinnan Teatteri vastaa helmikuussa ensi-iltaan tulevan Kultalampi -näytelmän lavastuksesta ja valosuunnittelusta ja Riihimäen Teatteri ääni- ja pukusuunnittelusta sekä esityksen markkinoinnista. Teattereiden johtajat eivät halua puhua ensimmäisenä rahasta, mutta aihetta ei käy sivuuttaminen.

– Säästöpaineita on varmasti ihan kaikilla teattereilla Suomessa. Määrärahoja on vähennetty viime ja tänä vuonna, ja valtionavusta lähtee ensi vuonna lisää, sanoo Hämeenlinnan Teatterin johtaja Kirsi-Kaisa Sinisalo. Riihimäen kaupunginhallituksen taannoisen toimintalinjauksen mukaan kaupungin teatterin piti selvittää yhteistyömahdollisuudet Hämeenlinnan teatterin kanssa. Kun Sinisalo kysyi Hämeenlinnan kaupungin mielipidettä, heltisi hänelle lupa tutkia yhteistyömahdollisuuksia ilman velvoitteita.

Arnkil haluaa nähdä yhteistuotannon edut ennen kaikkea yleisön kannalta.

– Ilman Hämeenlinnan teatterin mukana oloa emme pystyisi toteuttamaan keväällä toista näin isoa esitystä. Yhteistyön kautta ohjelmisto monipuolistuu. Suuriin säästöihin tai lisätuloihin teatterinjohtajat eivät usko, sillä yhteistuotantoon liittyy matka- ja päivärahakuluja, jotka ovat laitosten budjeteista aiemmin puuttuneet. Varmoja yhteistyön plussia ovat kuitenkin omista poikkeavien toimintatapojen näkeminen ja uusiin teatteriammattilaisiin tutustuminen.

– Meidän vakihenkilökunta ei ole tällaista aikaisemmin tehnyt, ja kaikki ovat innolla mukana. Harjoitusaikojen muutoksia tämä aiheuttaa, ja joitakin viivästymisiä on jo tapahtunut, mutta ne kuuluvat joka projektiin, kertoo Sinisalo. Ensimmäisen yhteistuotannon ohjaa Sinisalo. Hän on pyöritellyt näyttelijä Ilmari Saarelaisen kanssa jo muutaman vuoden ajan ideaa Kultalammen tuomisesta näyttämölle. Ernest Thompsonin klassikkonäytelmän toisen pääroolin näyttelee Johanna Reilin. – Olen nähnyt näytelmän Tampereen Työväenteatterissa nuorena, jolloin aihe tuntui vähän kaukaiselta. Nyt lähipiirissä alkaa olla muistisairaita ihmisiä. Tuntuu tärkeältä tutkia sitä, kuinka kuin köynnöksenä yhdessä eläneestä pariskunnasta toinen alkaa hämärtyä ääriviivoiltaan, sanoo Sinisalo. HÄSA