Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Maahanmuuttajat ovat yhä ärsyke

Pienehkö itäsaksalainen Hoyerswerdan kaupunki tuli syyskuussa 1991 tunnetuksi ulkomaalaisvastaisista kahakoista, jotka levisivät muualle Saksaan. Kymmeniä ihmisiä loukkaantui, kun nuoret uusnatsit hyökkäilivät mosambikilaisten ja vietnamilaisten asuttamaan tornitaloon.

Nyt Hoyerswerdassa on parisataa Lähi-idän pakolaista, jotka on majoitettu tyhjilleen jääneeseen erityisoppilaitokseen.

Lännen islamilaistumista vastustavan Pegida-liikkeen kopio Hoygida on järjestänyt pari ulkomaalaisvastaista mielenosoitusmarssia, mutta muuten pakolaiset ovat saaneet olla kutakuinkin rauhassa.

Avosylin eivät hoyerswerdalaiset ole silti uusia tulijoita ottaneet vastaan. Mielipidekirjo on yhtä laaja kuin muissakin Saksan kaupungeissa.

Ewald Marks on ollut jo tovin aikaa eläkkeellä. Hänen viimeinen työpaikkansa oli edellä mainittu kehitysvammaisten oppilaitos.

– Minulla ei ole mitään ulkomaalaisia vastaan, Marks vakuuttaa.

Marks arvelee, että Hoyerswerdan pakolaisvastaisimmat ovat työttömyyskorvausta saavia pienipalkkaisia, jotka pelkäävät ulkomaalaisten vievän työpaikat ja asunnot.

TYÖPAIKAT OVAT Hoyerswerdassa kortilla, sillä lähialueen ruskohiilituotanto on suurelta osin ajettu alas. Kaupunkiin rakennettiin DDR:n vuosina ruskohiilen kaivuuta varten jättimäinen tornitaloviidakko, jossa oli asunnot 60 000 ihmiselle.

Nyt kaupungissa on asukkaita enää 33 900.

Moni hoyerswerdalainen haluaa jakaa pakolaisjoukon kahtia: talouspakolaisiin ja sotapakolaisiin.

Ruokakaupan myyjä Carina Bendt näyttää edellisille punaista, jälkimmäisille vihreää valoa. Hän on silti hyvin kriittinen siihen tapaan, miten Saksan hallitus on pakolaiskriisiä käsitellyt.

– Saksan poliitikot hoitavat asiat huonosti, kun kaikki pakolaiset tulevat Serbian ja Itävallan kautta suoraan Saksaan. Miksi he eivät jää Itävaltaan, joka ei suinkaan ole mikään köyhä maa? Sielläkin voisi saada elämän alulle, Bendt huomauttaa.

Bendtin mielestä punnukset pakolaisten ja Saksan omien tarpeiden välillä eivät nyt ole tasapainossa.

– Nyt leikataan lastentarhojen käyttövaroja, mutta uusia pakolaiskeskuksia tulee koko ajan lisää, 2-vuotiasta Celin-tyttöään kyyditsevä Carina Bendt sanoo.

VIELÄ KOVEMPAA kieltä käyttää palomies Heiko Scheffler.

Hän sanoo kuulleensa, että 30 prosenttia syyrialaisina pakolaisina Saksaan tulevista on jostakin muusta maasta.

– Joukossa on paljon huijareita, Scheffler kiteyttää.

Hän mukaansa pakolaiset saavat tulla, jos he hyväksyvät saksalaisten elintavat ja tottumukset eivätkä aloita uskonsotaa Saksan maaperällä.

– Ne, jotka käyvät pakolaiskeskuksissa koraani kädessä muiden uskonsuunnan edustajien kimppuun, täytyy palauttaa heti, Heiko Scheffler vaatii.

Hän sälyttää osavastuun pakolaiskriisistä EU:lle.

– Jos pakolaisvirta jaetaan järkevästi EU-maiden kesken, ei meille tule 800 000:ta tai miljoonaa ulkomaalaista, Scheffler laskeskelee.