Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Syksy värittää toripöydät

Tallinnan Keskustorilla Janne Jaanikesing järjestelee valkosipuleita. Hänen veljensä Ats myy parsakaaleja ja tomaatteja vastapäisessä rivissä.

Sisarukset tulevat kahdensadan kilometrin päästä Etelä-Virosta.

– Tämä on maan suurin tori, siksi tulemme tänne. Heinäkuussa aloitamme mansikoilla. Näkisitpä kuinka paljon asiakkaita on silloin pöydän edessä, Janne Jaanikesing sanoo.

– Myymme joka päivä lokakuulle saakka. Meillä on vuokra-asunto Tallinnassa, ja äiti tuo tilalta lisää satoa.

Kojuissa näkyy tuoreita pähkinöitä Georgiasta, meloneita Uzbekistanista. Vaatekojut ovat omilla käytävillään. Isoille tytöille olisi leopardikuvioisia aluspöksyjä.

Kauppahalli on ulkoapäin ankea ja rapistunut. Sisällä myydään uutta hunajaa, makkaroita, juustoja ja kalaa. Pohjakerroksesta kuuluu lihakirveen mätke.

NÕMMEN TORILLA solisee suihkulähde. Oranssit kurpitsat ja violetit kyssäkaalit loistavat pöydillä.

Värske kurk eli pikaisesti marinoidut kurkut kelluvat vihreinä liemessään lasipurkissa.

– Tämä on ihanteellinen työpaikka minulle, Katrin Grünthal juttelee muhkeiden sipulilettien takaa.

– Olen vegaani ja syön vain raakaravintoa. Torilla ruokaa on koko ajan ympärillä.

Sipuleita tulee Peipsijärven kylistä ja Setumaalta Kaakkois-Virosta. Keltainen muhkurainen hedelmä on ruusukvitteni, ebaküdoonia. Kvitteneistä keitetään aromikasta hilloa, jouluksi ehtii liköörikin.

Perunoiden kohdalla baskeripäinen rouva kuiskaa, että toisella puolella on parhaat perunat. Siellä satoaan myy Allan Kruusmaa Pärnumaalta.

– Meillä on hyvä maa perunoille, tässä on seitsemää eri lajiketta.

Valoisan hallin pirukapoodista voi ostaa lämpimiä suolaisia ja makeita piiraita. Hinnat vaihtelevat 50 sentin ja 80 sentin välillä.

ENTÄ VANHA Mustamäentori, mitä sille kuuluu?

Mustamäentorilta haettiin ennen halpoja verkkareita, savujuustoa ja yökiikareita. Torin paikalla on nykyisin kauppakeskus Mustikas. Uusi torialue sijaitsee muutaman korttelin päässä kerrostaloalueella.

Hallin kalatiskillä savustettu siperiansampi maksaa 15 euroa kilolta. Ulkokatoksessa myydään kasviksia, sieniä, kukkia ja vähän vaatetta.

– Metrin tila myyntipöydältä maksaa eläkeläiselle yhden euron päivässä, kertoo Antonina Ukalova.

Hänellä on kahden metrin matkalla pieni valikoima sukkia ja alusvaatteita. 75-vuotias rouva ei tule torille enää joka päivä.

Jaama Turg eli aseman tori on kuin hyppy menneeseen. Siellä on vanhan Mustamäen tunnelmaa.

Aluetta ollaan uudistamassa, joten nyt on viime hetket kierrellä sekavalla alueella. Neuvostoaikaisia tavaroita voi löytää rojun joukosta. Armeijan prenikoita on useassa kojussa.

Tai ostaisitko hautakiven? Kaiverrus tehdään tilauksesta, laattaan saa myös vainajan valokuvan.

Eeva Kollanus