Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Näkymätön maisema on hengen ravintoa

Hattulalainen kuvataiteen opettaja Riitta Virtanen on käynyt monissa henkeäsalpaavissa paikoissa. 25 vuotta sitten alkanut kiinnostus muinaistaiteeseen ja etenkin kalliomaalauksiin sekä mytologiaan on vienyt hänet Ääniselle, Siperian luoliin ja Italian vuorille.

– Voisin puhua näkymättömästä maisemasta tuntikausia. On paikkoja, joissa historia, muinaiset ihmiset ja rituaalit ovat edelleen mukana maisemassa. Yhteyden paikan henkeen voi löytää olemalla täysin läsnä siinä hetkessä. Jos pää on jossain muualla, se ei onnistu, Virtanen sanoo. Lappeenrannassa syntynyt Virtanen kouluttautui alunperin lastentarhanopettajaksi ja jatkoi sitten taide- ja pedagogisia opintoja yliopistossa. Kun hän muutti Hattulaan 1980-luvun alussa, hän työskenteli aluksi päiväkodissa ja veti muun muassa lasten taideryhmiä esimerkiksi kirjastolla.

– Sitten Astorin Jokke (Jouko Astor) soitti ja pyysi opettajaksi kuvataidekouluun. Aluksi tunteja oli muutama viikossa ja vähitellen yhä enemmän, Virtanen kertaa.

Nykyisin hän on vakinaisessa virassa, ja mainitsee moneen otteeseen olevansa onnekas, kun saa työskennellä lasten ja nuorten parissa.

– Lapsilla ja nuorilla on erittäin fiksuja ajatuksia ja huomioita, uusia yllättäviä näkökulmia. He luovat upeita visioita ja selitysmalleja, uusia merkityksiä ilmiöille, tunteille, kokemuksille, tapahtumille ja maailmalle. Taidekontekstissa lasten luovuus ja kyky täydelliseen läsnäoloon tulee ehkä helpommin esiin kuin tavallisessa arjessa, mutta sielläkin se on läsnä.

Virtanen sanoo olevansa huolissaan lapsiin ja nuoriin sekä heidän perheisiinsä kohdistuvista säästöistä.

– Yhtä aikaa vaaditaan säästöjä päivähoidossa, koulutuksessa ja harrastustoiminnassa. Onko meillä edessä leikattu yhteiskunta, jossa kasvavilta poikasilta katkotaan siivet tai vähintään ohennetaan höyhenpeitettä, Virtanen kysyy.

Kuvataidekoulua on kiittäminen myös muinaistaidekipinästä. Virtanen oli mukana suunnittelemassa ja organisoimassa 9000 auringonkiertoa -historialeirejä lapsille ja nuorille. Kuvataidekoulu järjesti leirejä 15 vuoden ajan Hattulan Lusissa, jonne rakennettiin muinaiskylä arkeologian tutkimustuloksia tulkiten. Virtanen kertoo , että tällä hetkellä kiinnostuksen keskiössä on Äänisen ja Vienanmeren kuvakalliot. Virtanen kuuluu työryhmään nimeltään Myyttinen viiva, jossa ovat mukana myös valokuvataiteilija Marjukka Vainio sekä Erkki Murtonen . Kolmikko tekee parhaillaan valokuvataidekirjaa Äänisen maisemasta ja kuvakallioista.

– Kirjoitan siihen artikkelia maisemakokemuksesta, Virtanen kertoo.

Kirjat ovat hänelle myös tärkeitä, ja Lehijärven tuntumassa sijaitseva koti on täynnä kirjoja.

– Luen muinaistaidetta, kansatiedettä, uskontotiedettä ja filosofiaa käsitteleviä teoksia sekä romaaneja ja erä- ja luontokirjallisuutta.

Myös matkustelu on mieleistä silloinkin, kun kyseessä ei ole työmatka. Hän juhli 60-vuotissyntymäpäiväänsä yhdessä puolisonsa Sepon ja muutaman ystäväperheen kanssa Italian Toscanassa.

– Näin San Gimignanon keskiaikaisessa kukkulakaupungissa 1300-luvun hehkuvin maavärein toteutetun moraalisen kuvakertomuksen rakkaudesta. Värien uskomaton hehku ja kauneus saivat mielessäni aikaan riemun, rauhan ja läsnäolon tunteita, Virtanen kuvaa.

Varsinaista merkkipäiväänsä huomenna hän ei juhli, vaan on silloinkin matkoilla. HÄSA