Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uudet muistolehdot siunataan käyttöön

Hämeenlinna-Vanajan seurakunnassa siunataan sunnuntaina käyttöön kaksi uutta muistolehtoa, toinen Rengon uudella hautausmaalla ja toinen Vuorentaan hautausmaalla.

Hämeenlinnan seurakuntayhtymän ylipuutarhuri Kari Laiho kertoo, että uudet muistolehdot tulevat tarpeeseen, sillä moni haluaa tavallisen hautapaikan sijaan paikan muistolehdossa.

Laiho on suunnitellut uudet muistelupaikat ja ne on rakennettu seurakuntayhtymän omana työnä. Ne ovat keskenään erilaiset, koska myös sijaintipaikat ovat erilaiset. Rengossa muistolehto sijaitsee hautausmaan rinteessä, Vuorentakana hautausmaan paikoitusalueen läheisyydessä Marssitien puolella.

Rengon muistolehdossa on hautakiviveistämö Matti Kailan valmistama muistomerkki, jossa on Raamatun jae Jobin kirjasta (Job. 19:25). Jakeen on valinnut kirkkoherra Timo Kalaja.

Vuorentaan muistolehdon alue on isompi ja se on rajattu matalalla kivimuurilla, joista yhteen luonnonkiveen on kiinnitetty risti.

– Nämä on suunniteltu niin, että ne sopivat kyseisille paikoille, Laiho kertoo.

Molemmat muistolehdot ovat olleet käytössä jo elokuun alusta alkaen, eli muistotauluihin on jo kiinnitetty nimilaattoja. Rengossa muistelupaikan takana olevalle, istutuksin rajatulle alueelle voidaan haudata yli 500 vainajan tuhkat. Vuorentakana paikkoja on 1 300, ja siellä tuhka voidaan haudata myös uurnassa. Tavallisesti tuhka haudataan muistolehtoon ilman uurnaa.

Vuorentakana on ennestään myös toinen muistolehto, jossa vainajilla on yhteinen muistokivi. Siihen ei ole saanut nimilaattoja eikä kaiverruksia.

Muistolehdot ovat yhteisiä hauta-alueita, joille vainajan tuhka haudataan niin, että omaiset eivät tiedä tarkkaa hautauskohtaa. Muistolehdon yhteydessä on muistelupaikka, jonka kukka- ja kynttilätelineelle haudattavien kukkalaitteet tuodaan vainajan siunauksen jälkeen. Omaiset voivat myöhemminkin hiljentyä muistelupaikalla ja tuoda kynttilän sekä leikkokukkia. Ruukkukukkia telineelle ei saa tuoda. Muistelupaikalle voidaan kiinnittää vainajan nimilaatta, jonka voi tilata seurakuntayhtymän hautatoimistosta. HÄSA