Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pakolaislasten tulo lisää opettajatarvetta

Kasvavan turvapaikanhakijatilanteen vuoksi Hämeenlinnan kaupunki on tarttunut härkää sarvista myös peruskouluikäisten maahanmuuttajalasten koulutielle valmistavan opetuksen puolella.

– Yksi määräaikainen opettaja on palkattu yhteisesti Seminaarin ja Lyseon kouluille, ja lisäksi joudumme Lammilla pikimmiten lisäämään toisen määräaikaisen verran opettajaresurssia, kertoo palvelujohtaja Mika Mäkelä kaupungin opetuspalveluista.

Palkatuista määräaikaisopettajista toinen on tarkoitus vakinaistaa ensi vuoden alusta, mikä on kirjattu myös talousarvioon esityksenä. Toinen jatkaisi toistaiseksi määräaikaisena. Iittalaan ja Renkoon tällä viikolla tulleet turvapaikanhakijaperheet saattavat aiheuttaa vielä lisätarpeita.

– On hyvin mahdollista, että opettajia joudutaan vielä lisäämään 1–2, jos kouluikäisiä tulee paljon. Meidän täytyy pystyä reagoimaan nopeasti, jotta sinnekin tulevat lapset ja nuoret saadaan koulun piiriin mahdollisimman nopeasti.

Jos tarve vaatii ja lapsia tulee ryhmän verran, tarkoitus on Mäkelän mukaan järjestää valmistavaa opetusta Rengossa ja Iittalassa.

– Jos vain löydämme tilat ja saamme henkilöstöjärjestelyt hoidettua. Ei heitä kannata lähteä kuljettamaan Hämeenlinnan keskustaan, jossa ryhmät ovat jo nyt täynnä ja suuria. Nyt rekrytoitavilta opettajilta ei Mäkelän mukaan vaadita erityisosaamista.

– Valmistavassa opetuksessa ei kelpoisuusvaatimuksia ole kovin tarkkaan määritelty, mikä on tässä kohtaa hyvä asia. Valtakunnan tasolla vaatimuksena on opettajan kelpoisuus. Meillä on esimerkiksi kieltenopettajia, erityisopettaja ja myös yksi viittä vaille valmis opettaja.

Mäkelä kertoo rekrytoinnin olleen helppoa Hämeenlinnan keskeisen sijainnin ja opettajien koulutuspaikkakuntien läheisyyden vuoksi. Hämeenlinnassa toimii valmistavaa opetusta antavia ryhmiä neljässä koulussa: Jukolassa, Lyseolla, Seminaarilla ja Hakkalassa Lammilla.

Opetushallituksen suosittelema ryhmäkoko on 8–10 lasta, mutta jo tähänkin asti siitä on Hämeenlinnassa lipsuttu.

– Me olemme pitäneet maksimina 12:ta. Nyt näissä ryhmissä alkaa olla lapsia 15:n ja reilun 20:n välillä. Ryhmäkoko ei voi olla mahdottoman suuri, koska oppilaiden taustat ovat moninaiset. He ovat myös hyvin eri-ikäisiä, ja heidän koulunkäyntivalmiutensa ovat erilaisia, palvelujohtaja Mika Mäkelä kertoo.

Valmistava perusopetus on tarkoitettu 7–17-vuotiaille. Opetuksessa on Hämeenlinnassa tällä hetkellä noin 70 oppilasta eri kansallisuuksista, mutta pääosin Irakista ja Somaliasta.

– Muuta kuin suomea äidinkielenään puhuvia on meillä perusopetuksessa olevista jo reilu viisi prosenttia. Määrä on kaksinkertaistunut muutamassa vuodessa. Pääkaupunkiseudulla ollaan 20 prosentissa, ja luku kasvaa meilläkin. Koulujen lisäksi uudet turvapaikanhakijat ovat lisänneet paineita neuvolatoiminnassa etenkin Lammilla.

– Raskaana olevien naisten neuvolakäynnit ovat lisääntyneet todella paljon. Joudumme lisäämään resursseja Lammilla, jotta saamme järjestettyä lakisääteiset käynnit niin tulijoille kuin maassa jo oleville. – Täysin mahdollista on, että paineita tulee myös Rengon ja Iittalan neuvoloissa. HÄSA