Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Remontit korvaavat perusrakentamisen

Pitkittynyt taloustaantuma ohjaa kuluttajia tekemään välttämättömimmät saneeraukset, mikä näkyy myös rakennusalan messuissa. Näin arvioi Suomen Messupromoottoreiden toimitusjohtaja Reijo Alakoski.

Alakosken johtama yhtiö on tuonut viikonloppuna Hämeenlinnan Elenia-areenaan Rakenna Sisusta Asu -messut. Hänestä kiristynyt taloustilanne näkyy messujen tarjonnassa.

– Perusrakentaminen on jäänyt taustalle. Nyt on tullut tilalle remontointi, sisustaminen ja energiaratkaisut, Alakoski kuvailee. Vielä aikaisempina vuosina talopakettiteollisuus ja rakentamiseen liittyvät myyjät näkyivät entistä voimakkaammin. Muutos on tapahtunut muutamassa vuodessa – samassa ajassa, jolloin pientalojen rakentaminen on vähentynyt Suomessa. Rakennusteollisuus julkaisi lokakuussa arvion, joka kertoo karua kieltä nykytilanteesta.

Rakennusteollisuuden selvityksessä arvioidaan, että Suomessa rakennetaan tänä vuonna noin 6 000 pientaloa, mikä on yhdistyksen mukaan historiallisen vähän. Koko asuinrakentamisen volyymi puolestaan supistuu 6 prosenttia edellisvuoden tasosta. Muutos näkyy Elenia-areenassa.

Hämeenlinnan messujen tarjonta heijastavat myös Suomen yleistä rakennuskantaa.

– Suomessa rakennettiin todella pientaloja 1980-luvun lopussa ja 1990-luvun alussa. Nyt sen ikäiset talot ovat peruskorjauksen tarpeessa, ja esimerkiksi kattojen muotoja muutetaan, Alakoski kuvailee.

Kattoremontteja myyviä yhtiöitä ovatkin pienremontoijien ohella hyvin edustettuna Elenia-areenassa. Vaikeasta taloustilanteesta huolimatta yritykset pitävät messunäkyvyyttä tärkeänä kanavana asiakasyhteyden ylläpitoa varten.

– Olemme kiertäneet messuja kauan. Tutut tulevat juttelemaan, ja ihmiset huomaisivat, jos emme olisi täällä, Pirkkalasta saapuneen Kattokeskuksen myyjä Risto Leppänen kertoo.

Piha- ja vihersuunnitteluyrityksen Villa Gardenin yrittäjä Heidi Hannus on niin ikään kiertänyt messuja niin kauan kuin on yritystään pyörittänyt. Hän on huomannut, että asiakkaiden käytöksessä näkyy tiukentunut taloustilanne.

– Ihmiset haluavat kauniita pihoja, mutta entistä enemmän pihat tehdään itse ja budjetit ovat tiukentuneet. Työt myös jaksotetaan useammalle vuodelle, Hannus toteaa.

Iittalasta kotoisin oleva Yrjö Komulainen on myynyt vuosien ajan ilmalämpöpumppuja. Energiaratkaisut kiinnostavat ihmisiä edullisempien sähkölaskujen toivon takia, mutta lämpöpumppuja myyvät joutuvat kilpailemaan kovaa asiakkaista.

– Asiakas täytyy löytää. Muuten kilpailija löytää sen, Komulainen kuvailee. Lauantaina Hämeenlinnan Rakenna Sisusta Asu -messuilla vieraili toimitusjohtaja Reijo Alakosken mukaan noin 1 000 kävijää. Kävijämäärä jäi lauantaina messujen tavoitteesta.

Messuilla vierailleet etsivät kuitenkin uusia ideoita ja inspiraatiota, joilla tuoda lisäsävyä kotiin.

Hämeenlinnalainen Heidi Piilola haki ajatuksia omakotitaloon, johon hänen perheensä on muuttamassa. Erityisesti piha- ja sisustusideat olivat tähtäimessä. – Nämä olivat itse asiassa ensimmäiset messuni. Yleisesti messut ovat vinkkejä varten hyvät. Asiat voi nähdä paremmin kuin vain netistä. HäSa Messut Rakenna Sisusta Asu -messut jatkuvat Elenia-areenassa sunnuntaina klo 10–16.