Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lähete on, maksaja puuttuu

Keskussairaalasta on vapaan valinnan myötä siirtymää muihin sairaaloihin, erityisesti Tampereelle ja Helsinkiin. Tosin potilaita liikkuu myös muualta Hämeenlinnaan.

Muualle hakeutumiseen vaikuttaa mm. potilaan mielikuva sairaalan palveluista.

– Siihen liittyy odotuksia hoidon laadusta ja asiakaspalvelun tasosta. Mielikuviin vaikuttaminen myönteisessä mielessä ei tapahdu silmänräpäyksessä, kyseessä on pitkä projekti, arvioi sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Seppo Ranta.

Ei ole tavatonta, että potilaan palvelukokemus häiriintyy laskutukseen liittyvien epäselvyyksien vuoksi. Pulmia aiheutuu siitä, ettei aina ole tiedossa, onko lasku seurausta sairaalan potilaalle antamasta lähetteestä vai potilaan vapaasta valinnasta.

Toisinaan myös maksusitoumusten määrittelemät aikarajat ylittyvät. Kun keskussairaalassa todetaan, että potilas tarvitsee hoitoa muualla, hän saa lähetteen ja maksusitoumuksen määräajaksi.

Jos hoito toteutuu määräajassa, lasku tulee sairaanhoitopiiriin ja se maksetaan.

Jos hoitoon muualle haluaakin potilas itse, on ajoittain syntynyt potilaiden kannalta ikäviä tilanteita.

– Potilaan lähetteeseen ei aina merkitä sitä, että kyse on nimenomaan vapaasta valinnasta. Se voi unohtua, kun fokus on ensisijaisesti potilaan hoidossa. Syntyy sekaannuksia , joiden setviminen vie aikaa. Sairaala, jossa hoito annetaan, vaatii joko maksusitoumuksen lähettävästä sairaalasta tai tiedon siitä että kyseessä on potilaan tekemä hoitopaikan vapaa valinta.

Jos tätä tietoa ei ole, potilas jää outoon tilanteeseen. Sairaala, johon lähete on tehty, ei tiedä potilaan vapaasta valinnasta, eikä sillä liioin ole maksusitoumusta.

Sairaala ei voi antaa hoitoa, kun se ei tiedä, millä perusteella laskutetaan. Potilas tarvitsee uuden lähetteen.

Rannan mukaan tämä kertoo siitä, ettei kokonaisprosessi ole kunnossa.

– Eihän siinä tarvittaisi kuin lomakkeeseen ja tietojärjestelmään ruksi kohtaan vapaa valinta. Joillekin lääkäreillekin tämä tuntuu yhä olevan uusi asia eivätkä tietojärjestelmät tue tämän tiedon välittämistä Kasvava määrä potilaita on valinnut muun hoitopaikan kuin keskussairaalan. Ranta painottaa, että valinnan vapaus sinänsä on hyvä asia, joka sparraa toimijoita kehittämään toimintatapojaan.

– Olemme käynnistäneet toimia palveluidemme parantamiseksi mm. päiväkirurgiassa. Potilaita Kanta-Häme voisi ottaa vastaan nykyistä enemmän vaikka pääkaupunkiseudulta. Etäisyydet sinne ja Pirkanmaalle ovat pienet.

Myös synnytyksissä on potentiaalia.

– Meiltä löytyy useita kilpailuvaltteja. Olemme osaava ihmisen kokoinen sairaala, jossa potilaan käyntiä katsotaan ja kehitetään asiakaslähtöisesti kokonaisuutena.

Joissain tapauksissa jonon pituudella on vaikutusta, mutta niin on myös markkinoinnilla ja mielikuvilla.

– Esimerkiksi tekonivelsairaala Coxa on onnistunut mielikuvien luonnissa mainiosti.

Oma merkityksensä on myös sillä, että Tays tai Hus ovat yliopistollisia sairaaloita. Potilaan liikkumisvapauden vuoksi Kanta-Häme maksoi viime vuonna muille sairaanhoitopiireille noin 2 miljoonaa euroa, mutta sai vain 0,7 miljoonaa euroa. HÄSA