Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pommi-iskut järkyttivät

Katuman Katumixerin yrittäjä Cecan Sahin on tänä vuonna jo toista kertaa ehdolla Turkin parlamenttiin.

Sahin on kurdi, ja kurdiväestön oikeuksien edistäminen on hänelle aivan keskeistä. Hän on hyvin pahoillaan lauantaisista Ankaran pommi-iskusta, joiden kohteena oli kaupungissa järjestetty rauhanmarssi.

– Pommi-iskut olivat iso provokaatio ja olen niistä hyvin pahoillani, Cecan Sahin kommentoi sunnuntaina.

Rauhanmarssilla vastustettiin Turkin hallituksen ja kurdien äärijärjestö PKK:n taisteluita ja PKK:n terroria.

Cecan Sahinia surettaa syvästi kurdikansan murhenäytelmä, jo kymmeniä vuosia jatkunut sota, vihanpito ja terrorismi.

– Se on koskettanut jokaista kurdiperhettä. Olen sitä mieltä, että sodalla emme saavuta demokratiaa, vaan se tapahtuu rauhanomaisesti. Turkissa on parlamenttivaalit marraskuun ensimmäisenä päivänä eli kolmen viikon kuluttua.

Presidentti Recep Tayyip Erdogan määräsi uudet vaalit, kun maahan ei ole saatu toimivaa hallitusta kesäkuisten vaalien jälkeen. Vaalipäivä on ensimmäinen marraskuuta.

Sahinin puolue ei viimeksi ylittänyt erittäin korkeaa 10 prosentin äänikynnystä kesäkuussa, eikä realistinen ehdokas usko, että niin käy marraskuussakaan. Hän haluaa kuitenkin olla mukana rakentamassa demokraattista Turkkia.

Cecan Sahinin turkkilainen puolue Hak ve Özgürlükler Partisi (HAK-PAR). Puolueen nimi on vapaasti suomennettuna Demokraattinen vapaus- ja hyvinvointipuolue.

Puolue vastaa tavoitteiltaan täkäläistä SDP:tä, jonka riveissä Sahin toimii Hämeenlinnan kunnallispolitiikassa. Hän on Hämeenlinnan yhdyskuntalautakunnan jäsen.

Turkin vaalijärjestelmä poikkeaa suomalaisesta. Maassa on käytössä listavaali, eli äänet menevät puolueelle, eivät yksittäisille ehdokkaille, jotka puolue asettaa järjestykseen.

Sahin on ehdokkaana entisessä kotikaupungissaan Istanbulissa. Itsenäinen Kurdistan on ollut unelma Turkin kurdeille. Cecan Sahin tavoitteena on ensin Turkin ja Turkin kurdien liittovaltio, joka voisi olla välivaiheen askel kohti omaa valtiota.

Irakissa kurdivaltio on Saddam Husseinin kukistumisen jälkeen ollut lähellä toteutumista. Maan kurdeilla on käytännössä oma itsehallintoalueensa, jolla on oma hallinto ja talous.

Ääriliikkeiden saama julkisuus ja pommi-iskut ovat jättäneet Cecan Sahinin mukaan jalkoihinsa monet kurdeillekin myönteiset edistysaskeleet, joita Turkissa on otettu.

Kurdin kielellä, joka vielä jonkin aikaa sitten oli kielletty, voi nykyään opiskella yliopistoissa ja lukioissa. Se on ollut kurdeille erittäin tärkeä kynnyskysymys. Sahin ei pidä itsevaltaisista otteista syytettyä Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogania ollenkaan niin pahana johtajana maalleen.

Hänen mukaansa Erdoganin valtakauden aikana, 12 vuodessa, on Turkkiin rakennettu enemmän lentokenttiä, moottori- ja rautateitä, yliopistoja ja muun muassa sairaaloita kuin 80 edellisen vuoden aikana.

– En ole Erdoganin puolella poliittisesti, mutta on pakko sanoa, mitä Turkissa on oikeasti tapahtunut. Myös kurdien oikeuksia ollaan palauttamassa, mutta vähitellen. Suomessa ja Euroopassa Cecan Sahinin huolenaiheena on yleinen kulttuurinen muutos. Hän puhuu vanhasta Euroopasta, jossa vielä käytiin töissä, maksettiin verot, eikä otettu sairauslomaa, jos sormi oli vähän kipeä. – Siitä nousi eurooppalainen hyvinvointi. Nyt kuitenkin asiat näyttävät valitettavasti menevän Kreikan perässä huonompaan suuntaan. HÄSA