Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Henkiä pelastaneet poliisikoirat palkittiin

Kolme Hämeen poliisilaitoksen poliisikoiraa ohjaajineen on palkittu ihmishengen pelastamisesta.

Poliisikoira Lucas löysi maaliskuussa Hämeenlinnassa maastoon lähteneen itsetuhoisen nuoren miehen. Lucas onnistui johdattamaan apua miehen luokse viime tipassa.

Mies oli jo niin kylmettynyt, että hän kouristeli maassa eikä kyennyt liikkumaan tai puhumaan. Poliisikoira Urho löysi heinäkuussa Hämeenlinnassa maastosta vanhemman, diabetesta sairastavan miehen, joka uupuneena makasi maastossa. Poliisilaitos arvioi, että miehen sairauden ja erittäin vaikeakulkuisen maaston huomioiden, miestä tuskin olisi löydetty ajoissa ilman koiran tarkkaa nenää.

Poliisikoira Oido löysi elokuussa marjastamaan lähteneen vanhemman miehen Lahdessa. Mies oli eksynyt metsään ja maannut siellä jo yhden yön. Elokuiset yöt olivat kylmiä, ja mies kärsi löytöhetkellä hypotermian oireista. Suomen poliisikoirayhdistys myönsi maanantaina Lucakselle, Urholle ja Oidolle kunniaviirit palkintona ihmishengen pelastamisesta.

Viiri on koiranohjaajalle korkein mahdollinen tunnustus hänen ohjaamansa poliisikoiran kanssa tehdystä työstä ihmishengen pelastamiseksi olosuhteissa, joissa menehtyminen olisi ollut todennäköisin seuraamus ilman henkilön pikaista löytymistä. Kunniaviirejä myönnetään vuosittain 5–10.

Ihmisten, esineiden ja esimerkiksi huumeiden maastoetsinnät ovat varsinaista poliisikoirien leipätyötä. Tällaisia tehtäviä on huomattavasti enemmän kuin riehuvan rikollisen taltuttamisia kiinni käymällä, kertoo komisario Ari Turunen Hämeen poliisista.

– Poliisikoirat ovat monikäyttöisiä, mutta etsinnät näyttelevät hyvin suurta osaa tehtävistä.

Poliisikoira työskentelee keskimäärin 8–12-vuotiaaksi asti ja yleensä saman ohjaajan alaisuudessa.

– Koira ja ohjaaja ovat hyvin tiivis työpari. Kaikki Suomen poliisikoirat koulutetaan Poliisiammattikorkeakoulun alaisuudessa Hämeenlinnassa. HÄSA