Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sata kiloa jätettä joka päivä

Aivan työkeskus Sampolan naapurissa Brahenkadulla asuvat Irmeli ja Veikko Vaha tuovat Texvexin myymälään kassillisen hienoja pitsejä ja jäävät tutkimaan hyllyllä olevia harjoja.

– Mökkiä siivotessa löytyy kaikenlaista. Olemme tuoneet tänne lähinnä vanhoja käsitöitä. Kissakoti Kattilaan viemme peitteet ja lakanat sekä Fidaan vaatteita. Minulle tulee hirveän hyvä mieli siitä, että vanhoista tekstiileistä on vielä jollekin iloa, Irmeli Vaha myöntää.

Kohta yksivuotissyntymäpäiväänsä viettävä Sampolan Texvex on tehnyt itsensä nopeasti tarpeelliseksi Hämeenlinnassa. Työkeskuksen pääoven vieressä oleva keräysastia täyttyy ripeästi kotien tekstiileistä.

Toimintakeskuksen ohjaajat Kirsi Tonteri ja Eve Friman arvioivat, että materiaalia tulee rullakollinen eli noin sata kiloa päivässä.

– Suurin osa jätteestä on vanhoja vaatteita, sillä meille kelpaavat rikkinäisetkin. Patjoja, tyynyjä, peitteitä, mattoja tai huonekaluja me emme voi ottaa vastaan. Meillä ei yksinkertaisesti ole riittävästi tilaa, Tonteri sanoo. Sampolan Texvex syntyi Kuurojen palvelusäätiön tiloissa toimineen tekstiiliosaston tilalle. Tekstiiliosaston toiminta oli kannattamatonta ja itse tehdyt poppanat ja matot pölyttyivät hyllyillä. Jotakin uutta piti keksiä ja kierrätys vaikutti hienolta ajatukselta.

– Meille on tärkeintä se, että ihmiset saavat tehdä työtä, jolla on merkitystä. Työkeskuksen toimintaosaston kolmestatoista työntekijästä kaikki ovat mukana Texvexissä. Täällä jokaiselle löytyy jotakin tekemistä vaikkapa viikkaamisesta ja lajittelusta nappien ratkomiseen. Tuotteita me valmistamme vain vähän, Friman kertoo.

Texvex ei ole mikään rahasampo, eikä sen ole tarkoituskaan olla. Toiminnasta saadut pienet voitot käytetään suoraan Kuurojen palvelusäätiön toimintaan. Likaisten tekstiilien oikea osoite on niin kotona kuin Texvexissäkin roskis. Puhtaat vaatteet ja liinavaatteet menevät Hämeenlinnassa suoraan hyväntekeväisyyteen, esimerkiksi setlementille, 4H:lle ja Luotsisäätiön pukuvuokraamoon. Käyttökelpoista kierrätysmateriaalia myydään Sampolan verstasmyymälän Texvex-myyntipisteessä.

– Käyttökelvottomat tekstiilit jatkavat elämäänsä vielä paikallisille eko-ompelijoille tai sitten ne lahjoitetaan kouluihin ja päiväkoteihin sekä eläinhoitoloihin, Kirsi Tonteri sanoo.

Kaikkien huonoin materiaali menee teollisuuden raaka-aineeksi tai vaikkapa autokorjaamon räteiksi. – Vain viisi prosenttia meille toimitetusta jätteestä päätyy roskiin, Tonteri ja Eve Friman huomauttavat. HäSa