Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hoivan henkilöstömitoituksesta alkoi taas kiista

Hallitus suunnittelee pienentävänsä henkilömitoituksen minimiä vanhusten ympärivuorokautista hoivaa tarjoavissa yksiköissä.

Nyt ehdoton minimi on 0,5 eli 5 hoitajaa 10 asukasta kohti. Hallituksen tavoitteena on pudottaa minimi neljään hoitajaan.

Tämä hämmentää niin vanhuksia, heidän omaisiaan kuin vanhusten parissa työskenteleviäkin.

Esimerkiksi Superin puheenjohtaja Silja Paavola on pitänyt suunnitelmaa suorastaan vaarallisena. Hän on korostanut, että nykytilannekin on lähinnä vanhusten säilyttämistä.

Mitoitus ei suinkaan tarkoita, että esimerkiksi vanhainkodissa olisi koko ajan paikalla puoli hoitajaa per vanhus.

Mitoitus on hoitajien yhteenlaskettu määrä suhteessa hoivapaikkojen määrään. Käytännössä esimerkiksi öisin on tilanteita, että yhden hoitajan vastuulla voi olla kymmeniäkin vanhuksia. Tilaajajohtaja Jukka Lindberg arvioi, ettei Hämeenlinnassa ole realistisia mahdollisuuksia päästä tai edes pyrkiä noin matalaan henkilöstömitoitukseen.

Hänen mukaansa henkilöstön vähentämisen sijaan muutos voi tarkoittaa sitä, että lähihoitajien ohella vanhusten ympärivuorokautisessa hoivassa voi työskennellä nykyistä enemmän esimerkiksi hoiva-avustajia.

Hoiva-avustajan koulutus on lyhyempi kuin lähihoitajan ja sen voi suorittaa esimerkiksi oppisopimuksella. Tilaajapäällikkö Leena Harjula muistuttaa, että avi ja Valvira ovat edellyttäneet tehostetussa palveluasumisessa 0,6:n hoitajamitoitusta.

– Heti on tullut noottia, jos mitoitus on laskenut vaikkapa 0,58:aan.

Niinpä 0,6 on sisällytetty palvelutuottajien kanssa tehtyihin sopimuksiin.

– Jos minimi muuttuu, olisi mielenkiintoista tietää, vaikuttaako se nykyisiin tai uusiin sopimuksiin.

Sekä Harjula että Lindberg pitävät suurena pudotuksena, jos hoitajien määrää todella pudotettaisiin noin rajusti.

– Ei se oikeasti ole mahdollista, eikä sellaiseen ole aikomus pyrkiä, vaikka normia nyt muutettaisiin.

Sen sijaan Lindberg pitää hyvänä, jos mitoitukseen voidaan laskea muitakin kuin varsinaisen hoitoalan koulutuksen saaneet lähihoitajat ja sairaanhoitajat.

– Toisi joustoa alalle, jos esimerkiksi hoiva-avustajia voitaisiin palkata enemmän. Päästäisiin samantyyppisiin normeihin kuin muualla Euroopassa. Edellisen kerran henkilöstömitoituksista keskusteltiin muutama vuosi sitten, kun vanhuspalvelulakiin vaadittiin 0,7:n mitoitusta. Sitä ei lopulta sisällytetty lakiin. HÄSA