Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

UHT-tehtaasta tehdään Valion uutta vientimyllyä

Janakkala

Valio pyrkii kasvattamaan länsivientiä Turengin UHT-tehtaan tuotteilla. Tehtaan tuotanto aiotaan nostaa nykyisestä 40 miljoonasta litrasta 70 miljoonaan litraan.

– Tehtaan pakkauskapasiteetti on nyt 70 miljoonaa litraa. Prosessia kehitetään nyt niin, että voimme valmistaa tuon määrän maitotuotteita, sanoo tehtaanjohtaja Kirsti Nyberg.

VENÄJÄN vastapakotteet katkaisivat Valion viennin Venäjälle. Valio etsii nyt korvaavaa vientiä pitkälle jalostetuille kuluttajatuotteille länsimarkkinoilta. Yhtiö esittelee parhaillaan näitä tuotteita ruoka-alan suurimmilla Anuga-messuilla Saksassa Kölnissä.

– Valiolla viennin osuus tuotannosta oli 30-35 prosenttia ennen Venäjän vastapakotteita. Maitotuotteita viedään nyt ulkomaille yhtä paljon kuin ennenkin, mutta viennin euromääräinen arvo on pienempi, Valion viestintäjohtaja Pia Kontunen kertoo.

Maitotuotteita joudutaan nyt myymään paljon maitojauheena ja voina, kun Venäjälle vietiin jalostettuja tuotteita. Länsimarkkinoille, jotka ovat maantieteellisesti Pietaria kauempana, maito on vietävä säilyvinä UHT-tuotteina. Länsi-Euroopassa käytetään paljon Suomea enemmän UHT-tuotteita.

– Investoimme kaikkiaan tehtaalle noin 26 miljoonaa euroa, Nyberg kertoo.

VALIO LAAJENSI Turengin UHT-tehdasta vajaalla 3 000 neliöllä vuosina 2014-2015. Tehtaalle rakennettiin muun muassa varastotiloja, pakastehuone ja uusi valvomo. Pakkaamoa ja lavaamoa uusittiin ja laajennettiin.

– Tehtaan laajentaminen maksoi lähes 10 miljoonaa euroa. Laiteinvestointeihin käytettiin noin 3 miljoonaa euroa, Nyberg sanoo.

Tehdasta laajennettiin jo vuosina 2011-2012. Tänä ja ensi vuonna tuotantoa kasvatetaan laiteinvestoinneilla.

KUN INVESTOINNEISTA päätettiin, ei ollut vielä tiedossa, että vienti Venäjälle katkeaa. Turengissa on kuitenkin Valion ainoa UHT-tehdas, joka pystyy valmistamaan hyvin pitkään säilyviä maitotuotteita. ESL-tuotteita valmistaa Turengin tehtaan lisäksi vain Jyväskylän meijeri.

– Emme tiedä vielä, mitkä tehtaan tuotteet käyvät kaupaksi uusilla markkinoilla, Kontunen sanoo.

Anuga-messuilla markkinoidaan muun muassa laktoositonta Barista Milk -kahvimaitoa ja laktoositonta Protein Milk -proteiinimaitoa, jotka valmistetaan Turengin tehtaalla. Kahvimaito sopii kuohuvana erikoiskahveihin. Proteiinimaidon proteiinipitoisuus on tavallista korkeampi.

VALIO VIE tällä hetkellä Ruotsiin ja Yhdysvaltoihin vajaalla 100 miljoonalla eurolla maitotuotteita. Yhdysvalloissa Valion juustoja on myyty 1950-luvulta lähtien. Valion vientimaita on kaikkiaan 55. Lisäksi 25 maassa valmistetaan maitotuotteita Valion lisenssillä. Yhtiöllä on yli sata patenttia.

– Koko Suomen elintarvikevienti juomat mukaan lukien on 1,5 miljardia euroa. Valion osuus siitä on noin 30 prosenttia, Kontunen kertoo.

Valion UHT-tehdas työllistää tällä hetkellä 115 työntekijää. Tehdas käy kolmessa vuorossa viitenä päivänä viikossa.

UHT = Ultra-high Temperature. Maidon säilyvyyttä lisätään äkillisellä iskukuumennuksella. Myyntiajaksi leimataan Suomessa päivämäärä, joka on 90 vuorokaudesta puoleen vuoteen pakkaamisesta.

ESL = Extended Shelf Life ~ jatkettu hyllyelämä. Iskukuumennuksella pidennetään säilyvyyttä noin 50 vuorokaudella. Kuumennus on UHT:tä nopeampi ja lievempi.