Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Asbestiyritykselle tuomio laiminlyönneistä

Hämeenlinnalaiselle asbestitöitä tekevälle yritykselle sekä sen omistajille ja toimitusjohtajalle annettiin tiistaina sakkotuomio asbestin purkutöissä kaksi vuotta sitten tapahtuneista työturvallisuusrikoksista.

Kanta-Hämeen käräjäoikeuden mukaan yhtiön kahdella työmaalla Hämeenlinnassa oli puutteita niin suojalaitteiden käytössä, työtavoissa ja asbestijätteen merkitsemisessä kuin henkilökunnan terveydentilan seuraamisessakin. Töitä oli tehty olosuhteissa, joissa esimerkiksi ilman asbestipitoisuudesta ei voitu täysin varmistua.

Asbestitöitä tehneelle työntekijälle ei oltu hankittu lain vaatimaa lääkärinlausuntoa tai kolmen kuukauden välein tarvittavaa asbestialtistumisen seurantaa. Yhtiön johto kertoi olettaneensa, että seuranta olisi pitänyt tehdä vain vuoden välein.

Yrityksen toinen omistaja ja toimitusjohtaja sai maksettavakseen kymmenen päiväsakkoa eli noin 1100 euroa. Yhtiön toiselle omistajalle määrätyt kymmenen päiväsakkoa maksoivat 420 euroa.

Lisäksi yhtiö tuomittiin 2500 euron yhteisösakkoon.

Asbesti on terveydelle erittäin haitallista ainetta, jota käytettiin yleisesti rakentamisessa vielä 1990-luvulle asti. Asbesti on Suomessa suurin työperäisten kuolemantapausten aiheuttaja.

Laiminlyöntejä asbestitöissä paljastuu esimerkiksi työsuojelutarkastusten yhteydessä. Viime toukokuussa toinen hämeenlinnalainen asbestiyritys ja sen johtaja tuomittiin työturvallisuusrikoksista, kun asbestia oli päässyt leviämään kerrostalon yleisiin tiloihin. Yritykseltä puuttuivat myös lain vaatimat valtuutukset asbestitöihin. HäSa