Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kaksivuotiaille influenssarokote nenäsumutteena

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tavoitteena on nostaa pienten, 6–35 kuukauden ikäisten lasten influenssarokotteen kattavuutta nykyisestä vajaasta 20 prosentista.

Tähän pyritään kokeilulla, jossa kaksivuotiaille tarjotaan ensimmäistä kertaa uutta, nenäsumutteena annettavaa influenssarokotetta. Rokote on ilmainen.

– Varovainen arvio on, että jos kaikki nyt ostetut 22 500 annosta menisivät, saisimme noin kaksinkertaistettua rokotuskattavuuden. Kokeilulla katsotaan, lisääkö se pikkulasten vanhempien halukkuutta antaa influenssarokote lapsilleen, kertoo THL:n rokotusohjelmayksikön ylilääkäri Hanna Nohynek. Rokotetta on nyt ostettu kolmasosalle kaksivuotiaiden ikäryhmästä.

Nohynekin mukaan rokotetta ei hankittu tässä vaiheessa enempää, koska aiempien vuosien kokemuksella vanhemmat ovat rokotuttaneet vain viidenneksen pikkulapsista ja Hämeenlinnassa tätäkin vähemmän.

– Olemme ostaneet rokotteita vuosittain kaikkiaan noin 1,2 miljoonaa annosta, ja niistä on mennyt aina haaskuuseen eli jäänyt käyttämättä noin 200 000 annosta. Sairaala-apteekki sai tiistaina Kanta-Hämeen alueella jaettavaksi 340 nenäsumuterokotetta.

– Odottelemme Hämeenlinnan, Riihimäen, Janakkalan ja Hattulan tilaukset ja jaamme annokset todennäköisesti ensi viikolla. Kaikki eivät saa haluamaansa määrää, kertoo sairaala-apteekkari Minna Myllyntausta.

Hämeenlinnassa influenssarokotteen otti viime vuonna noin 200 kaksivuotiasta lasta.

– Nenäsumuterokotetta ei todennäköisesti riitä nyt kaikille kaksivuotiaille. Joudumme antamaan neularokotetta lisäksi, sanoo palvelupäällikkö, neuvolapalveluiden lähiesimies Heli Haapala Hämeenlinnan kaupungin lasten ja nuorten palveluista.

Kyse on rahasta. Apteekin listahinta nenäsumutteena annettavalle influenssarokotteelle on noin 30 euroa per annos, kun tavallisen rokotteen hinta on noin 9 euroa. Tarjouskilpailun tai suorahankinnan kautta valtio saa rokotteet tätä halvemmalla, eikä Nohynek kerro todellisia annoshintoja.

Koko influenssarokotusohjelman rokotteet maksavat vuosittain noin 4 miljoonaa euroa, josta valtaosa menee pistettäviin rokotteisiin.

Sairaalahoitojaksoja 0–4-vuotiailla suomalaislapsilla oli influenssan takia vuonna 2012 noin 15 sataatuhatta samanikäistä kohti. Infektiolääkärit ovat jo vuosia toivoneet Suomen ottavan nenäsumuterokotteen pikkulasten influenssan ehkäisyyn.

– Se on tutkimusten mukaan 40–50 prosenttia parempi kuin pistettävä rokote. Se suojaa neljältä virukselta, kun pistettävä suojaa kolmelta. Se on myös helpompi antaa lapselle kuin pistettävä rokote, ylilääkäri Hanna Nohynek kertoo.

Teho perustuu rokotteen immuniteettia stimuloivaan vaikutukseen nenän limakalvoilla. Suomessa annettava Fluenz Tetra -nenäsumute on niin sanottu elävä, heikennetty rokote. Terveille se saattaa Nohynekin mukaan aiheuttaa nenäntukkoisuutta ja nuhaisuutta.

– Rokotetta ei ole lisenssoitu alle 2-vuotiaille, joten heille sitä ei saa antaa, eikä ihmisille, joille on perustaudista tai hoidosta johtuen alentunut immuniteetti, kuten ei myöskään heidän lähipiirilleen. Eikä astmaatikoille.

Yhdysvalloissa nenäsumuterokotetta on annettu jo vuodesta 2003, ja Euroopan markkinoilla sitä on ollut saatavissa vuodesta 2007 lähtien 2–17-vuotiaille. Yhdysvalloissa yläikäraja on 49 vuotta. – Jos sen käyttöä Suomessa laajennetaan, sitä laajennetaan lapsissa, mutta siitä ei ole vielä mitään päätöksiä. Se tarkoittaisi asetuksen muutosta, sillä terveistä lapsista nyt vain 6–35-kuukautiset ovat oikeutettuja maksuttomaan nenäsumuterokotukseen. HÄSA