Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vapaaehtoistyö antaa hyvän mielen

Hämeenlinnalainen Timo Laakso tekee vapaaehtoistyötä turvapaikanhakijoiden parissa ja nauttii työstään. Hän sanoo saavansa siitä itse paljon.

– Se antaa hyvä mielen, kun saa olla iloksi ja hyödyksi. Vapaaehtoistyö antaa myös ihmissuhteita. En pääse itse syrjäytymään, eläkkeellä oleva mies sanoo. Laakso toimii Hämeen Setlementin hallituksessa, ja on ollut mukana esimerkiksi lahjoitustavaran kuljetuksissa. Toisaalta Laakso ymmärtää niitä, jotka vastustavat turvapaikanhakijoiden vastaanottamista.

– Se on inhimillistä ja ymmärrettävää. Pelko siinä on taustalla, uuden ja oudon pelko. Ja mediahan uutisoi paljon äärijutuista ja muista ikävistä asioista, jotka vain lietsovat pelkoa ja vastustusta.

Viimeviikkoista polttopulloiskua Lammilla hän pitää yllättävänä ja järjettömänä. Yllättävänä erityisesti siksi, että hän on itse asunut pitkään Lammilla.

– Jotkut tykkäävät siitä, että Lammilla on turvapaikanhakijoita ja jotkut eivät, mutta heihin on kuitenkin pitkälti totuttu. Lammin S-marketissa on aika kansainvälinen meininki. Timo Laakso katsoo , että turvapaikanhakijoiden tulo Suomeen on pakko hyväksyä.

– Tilanne nyt on tämä. Tänne on tullut hädänalaisia ihmisiä, eikä auta muu kuin tarttua toimeen. Nyt on kova työ, että ihmisille saadaan ruokaa ja katto pään päälle. Tämän asian kanssa on elettävä, ja tilannetta pitää pyrkiä helpottamaan.

Mies kuitenkin uskoo, että vastakkainasettelut voivat lieventyä, jos ihmiset vain rohkeasti yrittäisivät tutustua pakolaisiin ja turvapaikanhakijoihin.

– Usein mielipide muuttuu, kun ihmisiin pääsee tutustumaan henkilökohtaisesti. Silloin pakolaiset eivät ole enää tuntematonta massaa, vaan mukavia ihmisiä, joiden kanssa on helppo tulla toimeen. Kielimuuri vaikeuttaa tietysti tutustumista, mutta Laakso ei ole antanut sen olla esteenä.

– Esimerkiksi Taimistontiellä, jossa olin apuna, kurdimies ja irakilainen nainen tulkkasivat. Lisäksi jotkut turvapaikanhakijat osaavat vähän englantia, ja elekielelläkin pärjää joissain tilanteissa.

– Ja joskus olen istunut porukassa ja ollut hiljaakin.

Laakso ei ole vapaaehtoistyössään törmännyt turvapaikanhakijoihin, jotka olisivat olleet tyytymättömiä tai pettyneitä heille tarjottuun majoitukseen, ruokaan tai vaatteisiin.

– Yksi irakilaismies halusi palata takaisin Irakiin, mutta se johtui ongelmista, joita hänen perheellään oli kotimaassa. Laakso on huomannut , että monella turvapaikanhakijalla on kova halu päästä työntekoon.

– Jos tulen paikalle roskapussin kanssa, moni haluaa kerätä roskia ja tyhjentää roskiksen. Ja jos olen lähdössä kuljetusreissulle, mukaan tulijoita olisi aina enemmän kuin kyytiin mahtuu.

Laakso sanookin, että olisi ensiarvoisen tärkeää, että turvapaikanhakijoille pystyttäisiin järjestämään tekemistä.

– Siitä on puutetta. Kotoutuminen tapahtuu parhaiten työn kautta.

Nyt on tietysti hankalaa se, että turvapaikanhakijoita on tullut niin paljon yhtäkkiä. Siksi vapaaehtoisiakin tarvitaan koko ajan lisää.

– Me Hämeen Setlementissä kaipaamme varsinkin vapaaehtoisia suomen kielen opettajia, joiden ei tarvitse olla varsinaisia opettajia. Riittää se, että puhuu turvapaikanhakijoiden kanssa hitaasti. Laakso kehottaa vapaaehtoiseksi haluavia olemaan aktiivisia.

– Esimerkiksi SPR:ään tai Hämeen Setlementtiin voi ottaa yhteyttä. Myös kursseja järjestetään.

Timo Laakso on huolissaan suunnitelmista kiristää perheiden yhdistämispolitiikkaa. – Toivon tosiaan, ettei se kiristy. Nuoret pakolaismiehet ovat todella stressaantuneita ja huolissaan perheestään. Yhteydenpito perheisiin on tosi tiivistä. HäSa