Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Erkki Itkonen juoksee sadannen maratoninsa

Hämeenlinnan Tarmon Erkki Itkonen saavuttaa lauantaina melkoisen rajapyykin juoksijan urallaan. 48-vuotias hämeenlinnalainen taivaltaa Kankaanpäässä sadannen maratoninsa ja kirjaa nimensä arvostetun 100+ -maratonkerhon listalle.

Itkonen juoksi 99. maratoninsa viime lauantaina Vantaalla. Ensimmäisen reilun 42 kilometrin kisansa mies juoksi vuonna 2010.

– Olen harrastanut juoksua jo nuoresta saakka, mutta kisoissa aloin käydä vasta nelikymppisenä. Ensimmäisinä vuosinani juoksin lyhempiä hölkkäkisoja, mutta vuonna 2013 siirryin enemmän maratoneille, Itkonen kertoo.

Itkosen tavoittelee tasaisia suorituksia reilun 42 kilometrin matkoilla. 81 kertaa hän on selvinnyt urakastaan alle neljässä tunnissa.

– Ennätykseni on 3.37.04, mutta enimmäkseen olen pistellyt matkan 3.40–3.50 kieppeille, Itkonen muistelee.

Itkonen uskoo selvittävänsä Vantaan kisan kunnialla.

– Olen nyt aika hyvässä kunnossa. Vantaallakin ylsin ihan hyvään aikaan 3.39.

– Juostavaa riittää heti seuraavallakin viikolla. Osallistun ensimmäistä kertaa 100 kilometrin ultrajuoksuun. Tampereella juostavasta kisasta saan kaksi suoritusta kerhon listalle, Itkonen muistuttaa.

Maratoonareille on tarjolla paljon juostavaa Suomessa. Itkosella on kuitenkin viisi suosikkikisaa.

– Helsinki City -maraton, Espoon Rantamaraton, Finlandia-maraton Jyväskylässä, Hämeenlinnan kaupunkimaraton ja Pyhän Olavin -maraton Savonlinnassa, Itkonen luettelee.

100+ -maratonkerhoon kuuluu 256 juoksijaa. Listan ylivoimainen ykkönen on raisiolainen Kalevi Saukkonen, joka on juossut peräti 1914 maratonia. Toisena on Hans Mannstén, jolla on takanaan 1210 kisaa.

Kova tekijä on myös Iittalassa asuva Pekka Rutanen. Kaustisten Pohjan-Veikkojen edustaja on urakoinut rankan matkan 405 kertaa ja on listalla sijalla 13.

100+ -maratonkerhoon hyväksytään suomalainen tai suomalaista seuraa edustava juoksija, joka on pistellyt vähintään 100 maratonia tai ultraa.