Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Professori: Ei palkatonta sairaspäivää

Työntekijä ei välttämättä menetäkään kokonaan ensimmäisen sairauslomapäivänsä palkkaa, kuten hallitus on esittänyt. Turun yliopiston työoikeuden professorin Seppo Koskisen mukaan palkansaaja on oikeutettu sairauspäivärahaan, jos työnantaja ei korvaa hänen sairastamistaan.

– Sairausvakuutuslaista täytyy tulla korvaus, ei ole mitään muuta vaihtoehtoa. Koko sairausvakuutuslain idea hävitettäisiin, jos niin ei tapahtuisi, Koskinen näkee.

Ilman tappioita työntekijä ei tässäkään tapauksessa selviäisi, sillä sairauspäiväraha korvaa vain osan menetetystä palkasta.

KOSKINEN USKOO, että sairauspäivärahamalli voisi olla kaikkien osapuolten hyväksyttävissä. Sairausvakuutusmenot eivät kasvaisi, koska tähänkin asti jo ensimmäinen päivä on korvattu työnantajille.

Työnantajat puolestaan voittaisivat, sillä niiden ei tarvitsisi maksaa täyttä palkkaa sairaille palkollisille. Hallitus on perustellut uudistusta juuri heidän kustannustensa pienentämisellä.

Eniten periksi joutuisivat antamaan työntekijät, joiden palkka ensimmäiseltä sairauslomapäivältä pienenisi selvästi. Toisaalta päivärahamalli olisi heillekin parempi kuin hallituksen nyt tarjoama omaan piikkiin poteminen.

– Uskoisin, että siitä oltaisiin jopa sataprosenttisen yksimielisiä, Koskinen arvelee.

KOSKINEN ON puolustanut hallituksen pakkolakiesityksiä perustuslain mukaisiksi, vaikka osa asiantuntijoista on ollut päinvastaista mieltä. Hän kuitenkin uskoo, että jos ensimmäistä sairaspäivää ei korvata sairausvakuutuslain pohjalla, ehdotus rikkoisi perustuslakia. Koskisen mukaan ei ole olemassa yhteiskunnallisesti hyväksyttyjä perusteluita jättää sairauspäiväraha maksamatta.

– On niin vahvat perusteet, että sairausajalta pitää saada palkkaa sairausvakuutuksen mukaan, koska sinä itse sitä vakuutettuna maksat.

Koskisen mukaan on kuitenkin perustuslain mukaista, ettei työnantaja joudu maksamaan ensimmäisen sairaspäivän kuluja.

KARENSSEJA ON myös esimerkiksi työttömyysturvassa, mutta Koskisen mukaan ne eroavat sairauslomaan kaavaillusta heikennyksestä perusteiltaan.

Sairausvakuutuslaissa karenssin perusteena on, että työnantaja maksaa sen ajalta palkkaa. Jos työnantaja ei maksakaan, pitäisi sairausvakuutuksen astua sen seurauksena voimaan.

Hallituksen kaavailuissa työntekijä saisi palkattoman päivän jälkeen vain 80 prosenttia palkastaan. Koskisen mukaan on epäselvää, mitä ensimmäisen sairauslomapäivän jälkeen tapahtuisi.

_____________

Oikaisu 15.10.2015 klo 15:37

Toisin kuin palkattomasta sairaslomapäivästä kertovassa jutussa kerrottiin, Kela ei korvaa ensimmäistä sairauslomapäivää työnantajalle. Sairauspäivärahaa maksetaan työnantajalle vasta kymmenen päivän omavastuuajan jälkeen. Koska työntekijä on nykyisin oikeutettu sairausajan palkkaan heti ensimmäisestä päivästä alkaen, ensimmäisen kymmenen sairauslomapäivän kustannukset maksaa työnantaja.

Harri Ahola