Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Historiallinen puhe yhdisti pienen hetken

Nasima Razmyar (sd.) on Suomen nykyhetken ensimmäinen pakolaistaustainen kansanedustaja, mutta ei ensimmäinen sotaa tai vainoja paennut kansanedustaja.

Razmyarin puheen kuuli keskiviikkona eduskunnassa 137 kansanedustajaa. Puhe yhdisti heitä pienen ja kauniin hetken ajan. Razmyar kertoi, miten hän yli 20 vuotta sitten yritti epätoivoisesti opetella edes yhtä suomen kielen sanaa peilin edessä.

Ensimmäisenä koulupäivänään 8-vuotias Razmyar ei jännitykseltään saanut sanottua ”moi” luokkatovereilleen, mutta silti löytyi paikallinen tyttö, joka haki pelokkaan pakolaislapsen iloiseen leikkiin. Kokoomuslainen sisäministeri Petteri Orpo ei taatusti ollut ainoa, joka silmin nähden liikuttui Razmyarin sanoista.

– Ihmisten ihonvärin, ulkonäön tai syntyperän perusteella ei voi tehdä päätelmiä heidän luonteestaan, ominaisuuksistaan tai kyvyistään. Niitä, jotka tuomitsevat rasismin, syytetään usein sinisilmäisyydestä. Käsittämätöntä puhetta! Rasismin vastustamisessa on kyse ihmisarvon kunnioittamisesta, eikä ihmisarvo ole mielipidekysymys, Orpo jyrähti.

Mielipideilmastolla on valtava vaikutus siihen, millaisia aikuisia Suomeen varttuu.

– On järkyttävää huomata, että aikuisten kovat asenteet ovat siirtyneet hiekkalaatikolla leikkiville lapsille. Olemme nähneet jopa videon, jolla aikuinen opettaa lasta lyömään erilaisia ihmisiä. On tärkeää muistaa, että yksikään lapsi ei kasva rasistiksi, ellei aikuinen hänestä sellaista tee, Razmyar muistutti.

AVOIMESSA keskustelussa yksikään kansanedustaja ei kyseenalaistanut puheen sisältöä. Aiemmin päivällä kaikkien puolueiden eduskuntaryhmät olivat hyväksyneet yhteisen rasismin ja väkivallan vastaisen julkilausuman.

Lähes kaikki kansanedustajat pystyvät halutessaan puhumaan kauniisti ja korrektisti. Salissa ei kuultu repivää väittelyä, koska Razmyarin puheen jälkeen avoimen poliittisen vastakkainasettelun hakeminen olisi kääntynyt lietsojaansa vastaan.

RIVIEN VÄLISTÄ ja yksittäisistä lauseista aisti silti, että punavihreän opposition ja perussuomalaisten välinen suhde on julistuksista huolimatta tulehtunut.

Työministeri Jari Lindström (ps.) osoitti tilannetajua kertomalla, miten hän hiljattain oli käynyt pitkän keskustelun somalitaustaisen taksikuskin kanssa.

– Kerroin, että minua ei kiinnosta, oletko violetti, keltainen tai minkä värinen. Sinä teet töitä. Hän sanoi tekevänsä kahta työtä ja maksavansa veroja Suomeen. Eikö hän ole tervetullut? Minä sanoin, että on. Pääsimme rautatieasemalle. Hän hyppäsi kuskin paikalta, juoksi takaluukulle, ojensi minulle laukun käteen ja sanoi: `Minä luulin, että kaikki perussuomalaiset ovat rasisteja. Olen väärässä.` Mitä enemmän kohtaamme toisiamme, sitä enemmän epäluulot hälvenevät, Lindström sanoi ministeriaitiosta.

Puheiden tauottua vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö oli edelleen huolissaan julkisen keskustelun sävystä.

– Jos vihapuheella ja keskustelulla pyritään epäilemään eri väestöryhmien motivaatiota tai lietsomaan ennakkoluuloja heitä vastaan, se rajoittaa heidän mahdollisuuksiaan toteuttaa itseään Suomessa. On vaikeaa oppia suomea, työllistyä ja kotoutua, jos ihmistä ei pidetä ennakkoasenteissa tasa-arvoisena tässä maassa, Niinistö kertoi, mistä arkipäivän rasismissa on hänen mielestään kyse.

Niinistön mielestä kaikkien suomalaisten pitäisi luottaa viranomaisten kykyyn arvioida, ketkä turvapaikanhakijoista ovat lain mukaan oikeutettuja jäämään Suomeen pysyvästi.