Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Omakotitalojen kauppa virkoaa laskevin hinnoin

Omakotitalojen kauppa on vilkastanut. Hämeenlinnassa myyntiin heinä-syyskuussa enemmän kuin yhdellekään vuosineljänneksellä vuoden 2011 jälkeen.

– Omakotitalojen hinnat ovat tulleet realistiselle tasolle. Niiden onkin oltava realistisella tasolla, jotta kauppa kävisi, Kiinteistömaailma-ketjun yrittäjä Tiia Järvi sanoo.

Kiinteistömaailman välittäjistä yli puolet uskoo, että omakotitalojen hinnat edelleen laskevat. Vähemmistö uskoo nykyisten hintojen pitävän pintansa.

– Omakotitalon hinnan pitävyydestä ei voi olla varma. Ikäihmiset eivät voi pitää talojaan ja he myyvät niitä pois, Järvi uskoo.

Suomessa asuntokauppa on hieman vilkastunut tänä vuonna hyvän myyntikesän ansiosta. Vaikka kauppojen määrä on hieman kasvanut viime vuodesta, asuntomarkkinat ovat huomattavasti heikommat kuin vuonna 2012. Myyntimääristä on kadonnut viidennes. – Pientä myönteistä virettä tuntuu olevan. Mitään patoutumia ei ole kuitenkaan purkautunut.

Pienet asunnot ovat kaiken aikaa menneet kohtuullisen hyvin kaupaksi. Suurten asuntojen kauppa on ollut nihkeää. Järvi sanoo, että ostajia jopa enemmän kuin asuntoja on kaupan.

Kiinteistövälitysalan Keskusliiton mukaan Suomessa myytiin tammi-syyskuussa omakotitaloja 8,7 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten. Hämeenlinnassa myytiin heinä-syyskuussa vain 75 omakotitaloa, vaikka määrä oli suurin pitkään aikaan. Myynnissä on kuitenkin useita satoja asuntoja.

– Tilanne heijastaa maan talouden yleistilannetta: kuluttajien luottamus omaan talouteen on alamaissa eikä edes poikkeuksellisen alhainen korkotaso ole saanut asuntokauppa nousemaan takavuosien tasolle, sanoo Kiinteistövälitysalan Keskusliiton toimitusjohtaja Jukka Malila. Kerrostaloasuntojen myynti on kasvanut hitaammin kuin muiden asuntojen kauppa. Hämeenlinnassa viimeiset myyntiluvut näyttävät vielä jyrkemmiltä. Heinä-syyskuussa myyntiin Hämeenlinnassa vain 98 käytettyä kerrostaloasuntoa, mikä on pienin määrä sitten vuoden 2011.

Viime vuosina asuntokauppa on kuitenkin muuten ollut melko tasaista Hämeenlinnassa. Vuotuisten kauppojen lukumäärä on pyörinyt tuhannen molemmin puolin.

Kiinteistömaailma välittäjien mukaan 98 prosentilla ostajista on etukäteen mielessään alue, jolta he haluavat asunnon. 88 prosenttia sanoo, että ostavat etsivät asuntoa vain tutuilta alueilta.

– Ostajilla ei ole välttämättä faktatietoa alueista. He vain tietävät, että tänne he haluavat, Järvi sanoo. Järvi kertoo, että tilanteen huomaa välittäjä työssään. Hänen mukaansa tämä antaa välittäjille mahdollisuuden tarjota vastaavaa asuntoa toiselta alueelta. HäSa