Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Venäjä hoitaa ”veljesmaansa” pakolaiset

Venäjä on valmis hoitamaan Ukrainasta tulevat pakolaiset, EU hoitakoon Lähi-idästä ja Afrikasta tulevat, oli Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrovin viesti kun häneltä kysyttiin, miksi Venäjä ei ota vastaan pakolaisia liittolaismaastaan Syyriasta.

Lavrov muistutti keskiviikkoiltana Barentsin euroarktisen ulkoministerikokouksen yhteydessä Oulussa pidetyssä tiedotustilaisuudessa, että Venäjä on ottanut jo 1,1 miljoonaa ukrainalaista, kun Eurooppaan on tullut arviolta 700 000 pakolaista.

Ukrainalaiset hakevat Lavrovin mukaan turvaa Venäjältä.

– Autamme heitä ja annamme heille mahdollisuuden turvalliseen elämään. He ovat lähtöisin veljesmaasta, Lavrov perusteli.

Miksi Venäjä ei ole ottanut syyrialaisia? Se johtuu Lavrovin mukaan siitä, että pakolaiset päättävät itse, minne suuntaavat.

Lavrovin mukaan Eurooppaan pyrkivät pakolaiset ovat ”meidän arviomme mukaan” toista laatua, kuin Syyriasta lähimaihin pakenevat. Hän muistuttaa, että miljoonia pakolaisia on paennut Syyrian naapurimaihin Turkkiin, Jordaniaan ja Libanoniin.

Venäjä kertoo toimittaneensa alueelle humanitaarista ja taloudellista apua kansainvälisten järjestöjen ja Venäjän hätätilaministeriön kautta.

Lavrovin mukaan Libyan valtion romahtaminen on osaltaan vaikuttanut pakolaisaaltoon, joka suuntautuu Eurooppaan Afrikasta ja muualta. Näin käy hänen mukaansa, kun rikotaan kansainvälistä oikeutta ja maita raunioitetaan brutaalisti.

– Libya on muuttunut mustaksi aukoksi, jonka kautta salakuljetetaan ihmisiä, aseita, taistelijoita ja terroristeja, Lavrov totesi.

Venäjä äänesti tyhjää, kun YK:n turvallisuusneuvosto antoi Yhdysvaltain vastaiselle liittoutumalle valtuudet syrjäyttää Muammar Gaddafi.

Lavrov tähdentää, että Venäjä on toiminut YK:ssa sen puolesta, että salakuljettajat saataisiin vastuuseen ja heidän uhreikseen joutuneita ihmisiä autettaisiin.

ULKOMINISTERI Timo Soini (ps.) ja Lavrov vakuuttivat Suomen ja Venäjän suhteiden olevan EU-pakotteista ja talousvaikeuksista huolimatta hyvällä pohjalla.

Lavrov jopa lainasi suomalaisilta oppimaansa sananlaskua, jonka mukaan ”poika oppii isältään ja naapuri naapurilta”. Suomalais-venäläiset suhteet osoittavat Lavrovin mukaan, että tämä on oikea lähestymistapa.

– Venäjä lupaa omalta puoleltaan noudattaa tätä viisautta johdonmukaisesti, Lavrov sanoi.

Suomi ja Venäjä toivovat molemmat, että uudelleen toimintansa aloittava talouskomissio pystyy vauhdittamaan maiden välistä kauppaa ja investointeja.

Lavrov muisti myös Fortumin toiminnan Venäjällä ja Rosatomin osuuden Pyhäjoen ydinvoimalaitokseen esimerkkeinä kaupallisten suhteiden kehittämisestä.

Kauppavaihto on silti hiipunut runsaassa puolessa vuodessa 43 prosentilla. Myös venäläisten matkailijavirta on supistunut huomattavasti.

Ulkoministeri Timo Soini toivotti venäläiset matkailijat tervetulleiksi takaisin Suomeen. Hän muistutti, että Venäjällä on avattu 22 viisumipistettä, joilla halutaan palvella venäläisiä.

Soini ja Lavrov ovat tavanneet lyhyen ajan sisällä jo kaksi kertaa. Oulun tapaamista edelsi keskustelu YK:ssa New Yorkissa kaksi viikkoa sitten.

Venäläiset ovat viime aikoina osallistuneet paljon kansainvälisiin tapahtumiin ja seminaareihin, kun suorat näyttävät vierailut ovat EU:n pakotteiden ja Venäjän vastapakotteiden takia vähissä.