Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Portti suureen länteen avautui

Arkkitehti Eliel Saarisen poika Eero Saarinen voitti vuonna 1947 suunnittelukilpailun, joka järjestettiin Yhdysvaltain länteen laajenemisen ja uudisasukkaiden muistomerkistä.

Muissa kilpailuehdotuksissa ehdotettiin kotkia ja pylväitä. Saarinen ei tyytynyt tavanomaiseen.

Eero Saarinen tuli siihen tulokseen, että Mississippi-joen rantaan ei sopinut suuri kupoli tai mikään perinteinen.

Hän päätyi valtavaan kaarimuotoon, joka kestäisi aikaa kuten pyramidit, ja olisi samalla ajaton modernin aikakautensa muistomerkki. Kilpailun ajatuksena oli tehdä monumentti, joka muistuttaisi miten Yhdysvallat osti Louisianan territorion vuonna 1803 Napoleonin hallitsemalta Ranskalta.

Siihen asti Yhdysvaltain länsiraja oli Mississippi-joessa. Kaupan jälkeen alue laajeni kaksinkertaiseksi, koska siihen aikaan Louisiana ulottui etelästä pohjoiseen ja lännessä Kalliovuorille.

Louisianan oston aikaan presidenttinä oli Thomas Jefferson, joten Eero Saarisen luoma kaari tunnetaan myös hänen nimellään.

Ennen Louisianan kauppaa uskottiin, että Mississipin takana oli tulivuoria ja eli dinosauruksia. Jefferson lähetti uusille seuduille tutkimusretkikunnan, joka kertoi mitä siellä todella oli: preerioita, intiaanikansoja, puhvelilaumoja, metsiä ja jokia. Dinosauruksia ei löytynyt.

Louisianan ostaminen käynnisti uudisasutuksen leviämisen Mississipin toiselle puolelle.

St. Louisin kaupunki oli monien valkoisten lännen asuttajien lähtöpiste ja siten portti länteen. Gateway Archin rakentaminen aloitettiin kaksi vuotta Eero Saarisen kuoleman jälkeen vuonna 1963.

Valtava teräskaari tuli valmiiksi 28. lokakuuta 1965, kun sen viimeinen palanen saatiin paikalleen kaaren huipulle.

Yleisö pääsee Gateway Archin korkeimman kohdan sisälle rakennettuun näköalapaikkaan.

Huipulle noustaan raitiovaunuilla, joiden 16 vaunua ovat ahtaita viiden hengen kapseleita.

Nousu ei sovi ahtaanpaikankammoisille, mutta näkymät palkitsevat. Huipulta näkee kauas länteen yli St. Louisin kaupungin ja itään yli mahtavan Mississippi-joen. Viimeistellessään suunnitelmaansa Eero Saarinen totesi, että Gateway Achin tuli olla yksi Yhdysvaltain tärkeimmistä symboleista.

Niin kuin Saarinen toivoi, kaari on ottanut paikkansa pääkaupungissa olevien George Washingtonin ja Abraham Lincolnin muistomerkkien sekä New Yorkin Vapaudenpatsaan rinnalla.

Kaaresta tuli korkeampi kuin mikään noista Yhdysvaltain suurista kansallisista symboleista. Gateway Archin jalustat ulottuvat 192 metriä leveälle ja koko kaari 192 metriä korkealle. Se on yhtä korkea kuin 60-kerroksinen pilvenpiirtäjä. HÄSA