Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Grahn-Laasonen uudistaa kulttuurin rahanjaon

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) aikoo onnistua tehtävässä, jota on usein luonnehdittu mahdottomaksi. Hän suunnittelee kulttuurin valtionosuusjärjestelmän uudistamista ja toivoo, että hanke pystyttäisiin viemään läpi tällä hallituskaudella.

Nykyjärjestelmän mahdollisista korvaajista ministeri oli torstaiaamuna järjestetyssä toimittajatapaamisessa erittäin vaitonainen. Hän sanoi toivovansa, että uudistustyössä edetään keskustellen ja että mukaan saataisi myös yleisö.

– Toivon, ettei keskustelu kärhämöidy esimerkiksi eri taiteenalojen väliseksi kiistelyksi. Siinä voi kuntauudistus jäädä kakkoseksi, kun aletaan tehdä kulttuurin valtionosuusuudistusta. Siksi haluan pitää keskustelun rauhallisella tasolla, Grahn-Laasonen sanoi mahdollisia kiistoja ennakoiden.

Kulttuurin valtionosuusjärjestelmän kautta rahoitetaan museoita, teattereita ja orkestereita. Järjestelmän uudistamista on mietitty ennenkin. Se on kuitenkin ollut vaikeaa, sillä nykyisen henkilötyövuosiin perustuvan laskentatavan tilalle ei ole löydetty tasapuolisempaa jakotapaa.

Uudistussuunnitelmat ovat saaneet osakseen voimakasta kritiikkiä kulttuuriväeltä, etenkin niiltä tahoilta, joita nykyinen järjestelmä suosii.

Rahoituksen piirissä on vain osa kulttuurin toimijoista, ja mukaan pääsy on viime vuosina vaikeutunut, kun jaettavaa on entistä vähemmän.

Grahn-Laasonen sanoo, että äkkiliikkeitä ei uudistustyössä ole odotettavissa. Tämän vuoden loppuun mennessä on tarkoitus kerätä tietoa järjestelmän nykytilasta, ja varsinainen uudistustyö käynnistetään ensi vuoden alussa.