Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

S-market voi viedä muita mukanaan

Kauppakeskus Linnasta lähtevä ruokakauppa S-market uhkaa synkistää keskustan kauppatilannetta entisestään ja voi vaikuttaa muiden yritysten haluun pysyä keskustassa. Näin arvioi Linnan kauppiasyhdistyksen puheenjohtaja Ollipekka Laine.

– Pelkään muiden meidän talossa olevien yrittäjien ratkaisuja. Ne voivat olla dramaattiset tämän lähdön jälkeen. En tiedä, miten loppujen sisällä olevien yrittäjien käy, Laine toteaa.

Kellokeskus Laineen yrittäjänä toimiva Ollipekka Laine arvioi, että tulevat vuodet ovat keskustan yrityksille kriittiset. Hän arvioi, että keskustan elävöittäminen vaatisi radikaaleja ideoita ja tekoja.

– Nykyinen politiikka hiljentää Hämeenlinnan vanhan keskustan. Keskiviikkona tuli ilmi, että Osuuskauppa Hämeenmaa ei ole päässyt yhteisymmärrykseen kauppakeskus Linnan keskiosan omistajan kanssa vuokraehdoista. Tämän vuoksi S-market päätti lähteä liiketilasta.

Osuuskauppa Hämeenmaan toimitusjohtaja Olli Vormisto kertoo, että osuuskauppa olisi halunnut jatkaa kaupan pitämistä Linnassa.

Hämeenmaa olisi kuitenkin halunnut entistä pidemmän vuokrasopimuksen, koska he olisivat halunneet investoida muun muassa uutta kylmätekniikkaa myymälään.

Vormisto arvioi, että uudet investoinnit olisivat maksaneet yhtiölle noin puoli miljoonaa euroa.

– Olisimme toivoneet vähintään kuuden vuoden sopimusta, mielellään pidempääkin. Ongelmana lienee, ettei omistaja itsekään tiedä, mitä kiinteistölle tehdään. Sehän vaatisi laajaa peruskorjausta, Vormisto sanoo.

Hämeenmaalle tilanne ei tullut täytenä yllätyksenä. Yhtiö on jättänyt palkkaamatta työntekijöitä Linnan S-marketiin, ja nykyiset työntekijät saadaan sijoitettua Hämeenmaan muihin liikkeisiin.

Hän kuitenkin lisää, että neuvotteluja yritetään vielä käydä vuokranantajan kanssa. Kauppakeskus Linnan keskiosan omistaa kiinteistösijoitusrahasto, jota hallinnoi Amplion Asset Management -niminen yhtiö. Hämeen Sanomat tavoitti yhtiön sijoitusomaisuutta hallinnoivan johtajan Tiina Holmströmin , mutta hän ei kommentoinut kauppakeskuksen tilannetta sen keskeneräisyyteen vedoten.

Kauppiasyhdistyksen Laine hämmästelee sitä, mikä ajatus on Hämeenmaan siirtämisessä pois.

– S-marketin kaltaista vuokralaista kannattaisi missä tahansa suunnitelmassa ehdottomasti pitää. Ei käy järkeen, ettei uusikaan omistaja haluaisi tällaista vuokralaista kiinteistöön, toteaa Laine. Hämeenmaa haluaa kuitenkin jatkaa Hämeenlinnan keskustassa, ja yhtiö on käynnistänyt uusien liiketilojen etsimisen. Vormisto kertoo, ettei mitään uutta paikkaa ole vielä katsottu.

– Linnassa käy paljon vanhuksia, jotka mielellään ostaisivat läheltä. Tarve on olemassa, Vormisto toteaa ja lisää, ettei uusi ruokakauppa välttämättä olisi samankokoinen kuin nykyinen Linnan S-market.

Torstai-iltapäivänä kaupassa asioinut Matti Haanpää on käynyt kaupassa kahdesti viikossa, ja valtaosan matkoista hän taittaa kävellen rollaattorin avustamana.

– Tämä on huono asia. Kauppa on ollut hyvä, samoin tarjonta. Siirryn käymään Tavastilaan avattavaan Lidliin ja jos ei muualle, niin Goodmaniin, Haanpää toteaa. Kävelykatu Reskalla kuitenkin tapahtuu hiljalleen uutta. Sibeliuksenkadun ja Raatihuoneenkadun kulmaan on tulossa vaatekauppa My Milou, ja vastaavasti Kasarmikadun sekä Raatihuoneenkadun kulmaan on alettu tilaa kunnostaa uutta kuntosalia varten.

Linnan Kehityksen sijoittumispalvelujen johtaja Ari Räsänen toteaa, ettei keskustassa ole sellaisia liiketiloja, jotka sopisivat suoraan uudelle vähittäistavarakaupalle. Uudet tilat vaatisivat lisäinvestointeja sekä tilan omistajalta että vuokraajalta.

Toistaiseksi Hämeenlinnan keskustaan on jäämässä yksi ruokakauppa, Hallituskadulla toimiva Valintatalo. Räsänen kuitenkin arvioi, että keskustassa olisi tarvetta ruokakaupalle, vaikka kauppakeskus Tavastilaan ollaan avaamassa Lidliä. – Kaikille kohteille on tapana kuitenkin löytää tilat, Räsänen sanoo. HäSa