Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Erikoisten eläinten saari

Suloinen karvapallo tuijottaa minua puun oksalta. Se on niin lähellä, että näen sen nappisilmät ja nenän ihan selvästi. Viereisessä puussa toinen samanlainen otus heijaa oksalta toiselle.

Olemme Ranomafanan kansallispuistossa Madagaskarin kaakkoisosassa, ja nämä ovat ruskomakeja. Puoliapinoihin kuuluvat makit ovat saarivaltion tunnetuimpia eläimiä. Niitä ei elä missään muualla maapallolla.

Madagaskarilla on kymmeniä kansallispuistoja. Ranomafanan sademetsistä löytyi 1980-luvulla harvinainen kultabambumaki, jota on kiittäminen alueen suojelemisesta.

Useimmat vierailijat tyytyvät parin tunnin opastettuun retkeen. Jos haluaa todella kokea metsän, voi tehdä niin kuin me teimme: olla puistossa yötä.

ENSIMMÄINEN varsinainen patikointipäivä alkaa oppaan kanssa kierroksella Ranomafanan kylän markkinoilla. Oppaamme on 33-vuotias neljän lapsen äiti.

Markkinoilta mukaan tarttuu riisiä, papuja, valkosipulia ja porkkanoita. Ostosten jälkeen vietämme päivän patikoiden pieniä metsäpolkuja pitkin. Mukanamme on myös erityinen makibongari.

Aamupäivällä poluilla näkyy vielä muita turisteja. Iltapäivällä, päästyämme syvemmälle metsään, olemme yksin.

Metsän keskellä meitä odottaa leiriytymispaikka, jossa on vain kaksi telttaa. Toinen meille ja toinen oppaallemme.

MADAGASKARIN eri puolia nähdäkseen ei tarvitse matkustaa pitkiä matkoja. Noin sadan kilometrin päässä Ranomafanan sademetsästä sijaitsee Andringitran kansallispuiston vuoristo. Siellä on graniittikallioita, joiden pehmeät, pyöreät muodot muistuttavat kalkkikiveä.

Andringitrassa leirin lämpötila käy yöllä pakkasen puolella ja nurmikon peittää valkoinen kuura. Ranomafanassa on yölläkin niin lämmin, että makuupussille ei ole tarvetta.

Isalon kansallispuiston aavikkomaisemat tuovat mieleen lännenelokuvat.

Isalossa asustaa sifakoita, ruskomakejakin pörröisempiä puoliapinoita, sekä yli puolen metrin mittaisia kameleontteja.

Myös rannikot eroavat toisistaan. Intianmeren puolella valtavat aallot iskeytyvät rantaan ja horisontissa näkyy vain lisää sinistä. Mosambikinlahden puoli on lähes peilityyni, koralliriuttoineen ihanteellinen snorklaamiselle.

RANOMAFANASSA oppaamme kokkaa iltanuotiolla herkullista pataruokaa. Illalliselle saapuu myös utelias puumangusti. Se kieppuu leiripaikalla pitkään ennen katoamistaan takaisin metsään.

Pimeän tultua lähdemme vielä yökävelylle. Tarkkasilmäinen bongari osoittaa meille kameleontteja ja erikoisia hyönteisiä. Yökävelymme huipentaa sivettikissa. Se odottaa meitä nuotion lähellä, kun palaamme takaisin leiriin.

Niina Pasula