Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kaava muuttuu, tolppa jää

Mönkään menneen autotalohankkeen Sunny Car Centerin maa-alueen uusi kaavaesitys on valmistunut. Alue kaavoitetaan lähtökohtaisesti erikoistavarakaupan suuryksiköille. Käytännössä sellaisia olisivat esimerkiksi rautakaupat – tai autokaupat, toteaa kaupungin arkkitehti Jari Jokivuo.

– Päivittäistavarakauppaa alueelle ei saa tulla, Jokivuo kuvailee. Kirstulan alueen kaavoitus alkoi kaupungin aloitteesta. Uudella asemakaavalla on määrä muuttaa vuonna 2011 hyväksytty asemakaava, joka tehtiin varta vasten suurta autokauppahanketta varten.

Kaavoitusta viivästyttivät Sunny Car Center Hämeenlinna oy:n talousvaikeudet sekä pitkittynyt tonttikaupan purku. Yhtiö asetettiin konkurssiin syyskuussa.

Uudessa kaavaesityksessä rakennusoikeutta on kavennettu huomattavasti. Kun nykyisin voimassa olevassa kaavassa sitä on yli 134 000 kerrosneliömetriä, uusi kaava supistaisi rakennusoikeuden runsaaseen 88 000 kerrosneliömetriin.

Erikoistavarakauppoja alueelle kaavoitetaan osin siksi, ettei kaupungilla ole apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuon mukaan ollut kyseiseen tarkoitukseen varattua maata tarjota yrityksille.

– Aloimme saada kyselyjä jo heti silloin, kun Sunny Car Centerin ongelmat alkoivat, hän sanoo. Uusi kaava mahdollistaisi myös sen, että Sunny Car Centerin surullisen kuuluisa mainospyloni saisi jäädä Kirstulan alueelle. Alueen koillisreunaan on varattu paikka, jolle saisi rakentaa enintään 30-metrisen mainospylonin tai liikennemerkin. Muuten alueen rakennukset ja pylväät eivät saa ylittää 15 metriä.

SCC:n mainospyloni sattuu olemaan juuri 30 metriä korkea.

– Harkitsimme, mitä pylonille tehdään. Rakennusvalvonnasta sanottiin, että sille on rakennuslupa haettu ja saatu, ja että se on rakenteellisesti todella hyvin tehty. Joku yrittäjä voisi vaikka ostaa sen ja alkaa myydä mainostilaa, Jari Jokivuo sanoo.

Ensin pitäisi vain ratkaista, kenelle mainospyloni tarkalleen ottaen tällä hetkellä kuuluu. SCC Hämeenlinna oy ei koskaan maksanut mainostolppaa sen toimittaneelle Tammerneonille, ja yhtiö on tällä hetkellä konkurssissa.

– Tammerneon ja Sunny Car Centerin konkurssipesä saavat keskenään vääntää asian selväksi, apulaiskaupunginjohtaja Isosuo toteaa.

Uusi asemakaava on lainvoimainen aikaisintaan kevättalvella 2016, sen jälkeen, kun kaupunginvaltuusto on hyväksynyt kaavamuutoksen. Yhdyskuntalautakunta käsittelee Kirstulan asemakaavan muutosta ensi tiistaina 20. lokakuuta.

Isosuo kertoo, ettei alueen kunnallistekniikan rakentamista ole budjetoitu vielä vuodelle 2016. Hän arvioi, että kunnallistekniikka maksaisi kunnalle runsaat pari miljoonaa euroa. – Tämä ei tarkoita, etteikö tontin luovutuksia voisi tehdä ennen sitä, hän toteaa. HäSa