Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ministeri ennakoi kärhämää rahanjaosta

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) aikoo onnistua tehtävässä, jota on usein luonnehdittu mahdottomaksi. Hän suunnittelee kulttuurin valtionosuusjärjestelmän uudistamista ja toivoo, että hanke pystyttäisiin viemään läpi tällä hallituskaudella.

Äkkiliikkeitä ei Grahn-Laasosen mukaan ole uudistustyössä odotettavissa. Tämän vuoden loppuun mennessä on tarkoitus kerätä tietoa järjestelmän nykytilasta, ja varsinainen uudistustyö käynnistetään ensi vuoden alussa.

Nykyjärjestelmän mahdollisista korvaajista ministeri oli torstaiaamuna järjestetyssä toimittajatapaamisessa erittäin vaitonainen. Hän sanoi toivovansa, että työssä edetään keskustellen ja että mukaan saataisiin myös yleisö.

– Nykyisessä järjestelmässä on myös paljon hyvää. Se on taannut kulttuurin pitkäjänteisen kehitystyön ja pitänyt huolta alueellisesta tasa-arvosta, Grahn-Laasonen sanoo.

Kulttuurin valtionosuusjärjestelmän kautta rahoitetaan museoita, teattereita ja orkestereita. Järjestelmän uudistamista on mietitty ennenkin.

Se on kuitenkin ollut vaikeaa, sillä nykyisen henkilötyövuosiin perustuvan laskentamallin tilalle ei ole löydetty tasapuolisempaa jakotapaa. Uudistussuunnitelmat ovat myös saaneet osakseen voimakasta kritiikkiä kulttuuriväeltä, etenkin niiltä tahoilta, jotka ovat nykyisen järjestelmän hyötyjiä.

Rahoituksen piirissä on vain osa kulttuurin toimijoista, ja mukaan pääsy on viime vuosina vaikeutunut, kun jaettavaa on entistä vähemmän.

ONGELMANA ON valtionosuusrahoituksen ulkopuolelle jäävä laaja vapaa kenttä, jolla toimijat haalivat rahoitusta harkinnanvaraisista avustuksista, apurahoista ja sponsoreilta.

– Valtionosuusjärjestelmää on moitittu jäykäksi ja nykytilannetta vahvistavaksi. Ne ovat varmasti oikeaan osuneita näkemyksiä, Grahn-Laasonen sanoo.

Ministeri luonnehti tuhannen taalan kysymyksiksi muun muassa sitä, lisätäänkö harkinnanvaraisten avustusten osuutta, sekä sitä, miten rahat riittävät uusille toimijoille.

– Taiteen kenttä on ketterä, ja valtionosuusjärjestelmän pitäisi pystyä nopeaan reagointiin pitkäjänteisen työn rinnalla.

Grahn-Laasonen toivoo, ettei keskustelu kärhämöidy heti alkumetreillä, vaan että liikkeelle päästäisiin rauhassa.

KULTTUURIN JA TAITEEN rahoitukseen on ensi vuoden budjettiesityksessä varattu 458 miljoonaa euroa, josta yleisten budjettivarojen osuus on 225 miljoonaa ja veikkausvoittovarojen osuus 233 miljoonaa.

Rahoitus vähenee yhteensä 13 miljoonalla eurolla tähän vuoteen verrattuna. Vähennykset aiheutuvat pääosin viime hallituskaudella tehdyistä säästöpäätöksistä ja määräaikaisen rahoituksen päättymisestä.

Teattereiden, orkestereiden ja museoiden valtionosuudet vähenevät ensi vuonna noin 4 miljoonalla eurolla.

Valtionosuudet muodostavat vajaan kolmanneksen järjestelmässä mukana olevien toimijoiden tuloista. Kuntien osuus rahoituksesta on keskimäärin reilut 40 prosenttia, ja loput kertyvät muista avustuksista ja pääsylipputuloista.